Radko Gudas: V bitkách si vyberu vždy toho největšího

Hokejový obránce a opora české hokejové reprezentace Radko Gudas si pochvaluje, že sebevědomí týmu na mistrovství je vysoké. To je důležité pro následující zápasy, především ten čtvrtfinálový. „Teď vyladit menší detaily a soustředit se na nejdůležitější zápas, už by bylo potřeba to prolomit,“ říká.

Trenér hokejistů Říha neskrývá důvody ke spokojenosti. „Pohoda v kabině i kvalitní fanoušci,“ říká

Miloš Říha při rozhovoru s moderátorem Janem Suchanem

Jestli máme potvrdit nějakou kvalitu, tak je jedno, na kterého soupeře narazíme. To jsou slova trenéra české hokejové reprezentace Miloše Říhy, který v rozhovoru s reportérem Janem Suchanem chválí hráče, české i slovenské fanoušky a atmosféru celého mistrovství. 

Trenér i samotní hráči si pochvalují, že se v národním týmu sešla výborná parta, což Radko Gudas jenom potvrzuje. „Všichni táhnou za stejný provaz, nikdo se tady nesnaží hrát na sebe. Když se vyhrává, tak nálada je dobrá,“ říká s tím, že trenéři tým vybrali skvěle a všichni jdou za „Vorasem“.

Radka Gudase předchází pověst bitkaře, zlého muže v týmu, sám ale přiznává, že jeho bilance není výherní. „Vždy si vyberu toho největšího. Není to moje silná stránka,“ dodává hokejista, který v NHL působí v americkém týmu Philadelphia Flyers.

Vzpomíná také, že po prvním roce v Americe po devíti bitkách nevyhrál ani jednu, a tak mu spoluhráči radili, kdy udeřit a kdy ne. „Ve všem je určitě trénink,“ potvrzuje, že tvrdá hra se dá nacvičit.  

Sledujte sportovní hosty na vlastní oči! Vysíláme živě každý den na dvou kamerách zde.

Ačkoliv na údery pomůže určitě boxerský trénink, na ledě je důležitá především stabilita, střet těla, aby se člověk udržel na bruslích. „A když s tím druhým umí zamávat, tak to využít ke své vlastní výhodě,“ popisuje s tím, že box trénoval především pro fyzickou průpravu, nikoliv na nějaké mlácení.

Někteří fandové Radka Gudase srovnávají s legendárním hercem Budem Spencerem. To ho neuráží, naopak je polichocen. „Koukal jsem všechny jejich filmy, mám to rád,“ uzavírá hokejista.

Radko Gudas v mobilním studiu Radiožurnálu
autoři: Jan Suchan , prh
Spustit audio