Radek Příhoda: Videorozhodčí by měli zasahovat méně. A změna pravidel fotbalu pomůže

Bývalý přední rozhodčí Radek Příhoda stál u rozjezdu projektu videorozhodčího v českém fotbale. V nedávných utkáních fotbalové ligy se ale toto opatření v některých případech příliš neosvědčilo. Proč se tak stalo? A co říká na nová pravidla ve fotbalu?

V derby mezi Spartou a Slávií na základě pokynu od asistenta u videa rozhodčí na hřišti chybně odvolal penaltu, kterou před tím bez videa správně nařídil. Plzeň zase dala s posvěcením videa gól z offsidu.

„Jak k tomu došlo a jak to vyhodnotila komise, to nevím. Také nevím, proč do toho zasahovali více či méně videorozhodčí,“ upozorňuje s tím, že ze začátku to bylo tak, že videorozhodčí mají zasahovat ve věcech, které jsou zjevné a nezpochybnitelné.

Typický fotbalový fanoušek? Rád remcá a vždy přesně ví, jak se mělo hrát, směje se Bosák

Jaromír Bosák

Fotbal se změnil. A v lecčems se prý změnili i fotbaloví fanoušci. „Jsou poučenější než před dvaceti třiceti lety, díky internetu a záplavě televizních přenosů toho dnes normální člověk ví daleko víc než dřív,“ upozorňuje Jaromír Bosák v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Stále si ale myslí, že projekt s videem ve fotbale je dobrý krok, musí se s ním ale dobře pracovat. K tomu jsou potřeba dobře vyškolení lidé, kteří mají za sebou kariéru. „Měli by vstupovat tam, kdy je to z devadesáti procent zjevné,“ vysvětluje důvody, proč by zásahů videorozhodčího do hry mělo být méně.

Jako bývalý rozhodčí by také neměl nic proti tomu, aby se záběry videorozhodčího promítaly na velkoplošné obrazovky na stadionu. „Určitě by to pomohlo, ale to nemůžeme rozhodnout v České republice, to musí rozhodnout FIFA,“ připomíná.

Střídání se zrychlí

Od nové sezony se také mění fotbalová pravidla, která jsou z jeho pohledu krokem správným směrem, a fotbal se díky tomu posune. Vítá například změnu v proceduře střídání, které se zrychlí – odcházející hráč by měl odejít ze hřiště nejkratší možnou cestou.

Přínosem jsou podle něj i osobní tresty lavičkám. „Změny pomohou rozhodčím i fotbalu,“ uzavírá s tím, že důležité je, co ukáže praxe.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio