Putování po světě s výtvarnicí Mílou Fürstovou: Stačí cesta i na den třeba blízko a zázrak tam je

To říká nesmírně příjemná a pohodová žena, která žije u moře v Anglii, je patriotkou Hradce Králové a zatím největší výstavu má tady a ne v Paříži nebo Londýně. Výtvarnice, jejíž práce vlastní královská rodina a Alžběta II. ji pozvala na oběd, má je ale třeba i Elton John nebo Mick Jagger, okouzlila skupinu Coldplay, ale poví vám také, jak se jí líbilo Japonsko.

Výtvarnice Míla Fürstová bude mým hostem v premiérovém vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem.

Dovíte se také, kde v Anglii hledala inspiraci pro ilustrace Babičky, kudy chodí pěšky, jak reagovala na houby z mého cestovatelského kufříku nebo na zpravodaj obce Hořepník z Kraje Vysočina, kde má v Británii nejoblíbenější kout a také, jaký nejsilnější dojem si malířka a grafička Míla Fürstová dovezla z neobvyklé svatební cesty do Sýrie.

Hořepník, Hradec Králové, Anglie

Čtěte také

To je hlavní osa našeho putování světem na rozhlasových vlnách, ve kterém si s Mílou Fürstovou připomeneme dětská léta v Hořepníku, oblíbené místo v Hradci Králové i první cestu do Anglie. Mimochodem, rozhovor jsme natočili v Muzeu Východních Čech, kde má světově respektovaná výtvarnice zatím největší výstavu.

Netušil jsem ale předem, že budova architekta Jana Kotěry je místem pro Mílu Fürstovou v Hradci snad nejoblíbenějším už do mládí. A ráda se do ní vrací, když do Čech přijede z hrabství Gloucestershire na jihozápadě Anglie, kde s rodinou žije.

Angličani a česká přímost

Prý jsem pro Angličany moc přímá, říká v rozhovoru o rozdílech života na ostrovech a u nás Míla Fürstová. Poví vám to už skoro jako oni - trochu diplomaticky. A dodá, že jsou stále věci, které se od nich učí.

Rodí se ilustrace knihy Kytice

Zajímalo mě také, i proto, že jsem jako rozhlasový zpravodaj na ostrovech žil, jaké místo ve Velké Británii má Míla Fürstová nejraději. Proč je to zrovna nejzápadnější poloostrov Anglie Cornwall, kde je spousta keltských stop, to už se dovíte v rozhovoru.

Svatební cesta v Sýrii

Snad aby to bylo tentokrát dokonale Na cestách vám také Míla Fürstová poodhalí, jak se stalo, že její svatební cesta s manželem fotografem (původně vystudovaným architektem) vedla do ne právě "líbánkové" destinace.

Taj jemnosti aneb Návraty domů - výstava Míly Fürstové v Hradci Králové

Sýrie ale výtvarnici nabídla i zážitek v podobě setkání s pozůstatky antického města Palmýra, které je i na seznamu světového dědictví UNESCO.

Křídla i loďka z papíru

Čtěte také

Při rozhlasovém cestování světem i životem Míly Fürstové pochopitelně nemůžeme vynechat setkání se známou hudební skupinou Coldplay. Práce pro ni přinesla výtvarnici "křídla" a rozlet do světa.

Ale nepovídáme si jen o křídlech, procesu tvorby podoby dnes světově známého alba Ghost Stories, uslyšíte také úsměvnou historku, jak umělkyně přesvědčovala Angličany, že "v Hradci Králové už od šesti let dělají děti lepty". A uslyšíte i pochvalu, kterou jsem sklidil za reminiscenci na papírovou lodičku z dětství, kterou jsem Míle Fürstové připomněl jeden z jejích oblíbených motivů.

Překvapení v Japonsku a Babiččino údolí v Anglii

Témat jsme probrali při rozhlasovém cestování spoustu. Nabídneme příhodu z Japonska, ale i příběh hledání inspirace pro ilustrace Babičky Boženy Němcové v Anglii.

Tu plánovanou přímo v Babiččině údolí Míle Fürstové překazil covid a tak manžel hledal podobné prostředí na ostrovech.

Houbaření v Británii

Čtěte také

Cestovatelský kufřík skrýval pro moji partnerku u mikrofonu řadu překvapení. Houby, které Mílu Fürstovou naladily na veselou notu, nás ale zavedly zpět do Anglie. Vlastně jsme cestovali hlavně mezi Hradcem Králové a Britskými ostrovy. A je to putování velice příjemné a zajímavé, tak jako je nesmírně příjemná výtvarnice Míla Fürstová.

Tak si nás poslechněte v dalším pokračování pořadu Na cestách s Petrem Voldánem na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 15. dubna 2024 jako obvykle po zprávách v 18:00. Nebo najděte kdykoli v audioarchivu pořadu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související