Ptačí chřipka pronikla do dvou chovů kachen na Královéhradecku. Veterináři utratí 40 tisíc ptáků

20. březen 2021

Ptačí chřipka se v Česku rozšířila i do komerčního chovu. Veterináři nákazu potvrdili u kachen ze dvou chovů firmy Perena. Ohniska jsou na farmách v Dobřenicích a v Novém Bydžově-Zábědově na Královéhradecku. Zhruba 40 tisíc ptáků veterináři utratí začátkem příštího týdne. 

Přímo v Zábědově zjišťovala podrobnosti reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Na farmě je zatím klid, celý areál je oplocený, za poslední hodinu vjelo dovnitř jen jedno auto. Několikrát jsem vidělo projet okolo policejní hlídku.

Na obou farmách je 26 a 15 tisíc kachen. S jejich utrácením se má začít v pondělí 22. března a pravděpodobně bude trvat i celé úterý. Na tuto akci se už připravuje speciální tým hasičů, jak potvrdila mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u kachen ze dvou chovů firmy Perena

Snažila jsem se kontaktovat majitele firmy Perena, ale nepodařilo se mi to telefonicky ani osobně, když jsem byla přímo v sídle firmy v Chlumci nad Cidlinou.

Jaká veterinární opatření budou platit v okolí obou ohnisek?

Kvůli poloze obou farem se opatření dotknou hned tří krajů. Nejen tedy Královéhradeckého kraje, ale také Pardubického kraje a Středočeského kraje.

Čtěte také

Kolem jednotlivých ohnisek bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a také takzvané pásmo dozoru. A to v poloměru 10 kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření.

To znamená, že bude například omezen pohyb drůbeže jak z pásma ven tak i dovnitř. A budou také provedeny soupisy veškerých chovů drůbeže.

Podle veterinářů je důležité striktně dodržovat pravidla biologické bezpečnosti, protože jedině tak je možné zabránit dalšímu šíření ptačí chřipky.

Základním opatřením je uchránění drůbeže před kontaktem s volně žijícími ptáky. A co se týče chovů, kde není možné zajistit uzavřený prostor, tam je nezbytné přijmout opatření, které minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva nebo podestýlky trusem volně žijících ptáků.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.