První bezpečný SPAM? Upozorňujeme na rizika, která se v létě mohou stát, vysvětluje ředitel Centra Paraple

27. květen 2023

V Malešickém parku se koná už 23. ročník Běhu pro Paraple. A v neděli následuje Aukce pro Paraple. Za celkem 12 aukcí se už podařilo vybrat přes 12 milionů korun. Na co všechno je potřeba vybírat prostředky? „Pomáháme více lidem. Paraple začínalo jako ambulantní centrum, dnes je už ve službě sociální rehabilitace 18 lidí. A tam je potřeba zajistit odpovídající péči,“ vysvětluje ředitel centra David Lukeš.

Když Běh pro Paraple začínal, tak se zdaleka tolik neběhalo pro dobročinné účely. Teď běhá leckdo pro leckoho, což je dobře, ale možná trošku zapadne Běh pro Paraple, což bývala vždycky velká událost…

Čtěte také

Je pravda, že se běhá hodně. Je pravda, že běhy, ať už jsou různě obměněné, má v podstatě každá větší nezisková organizace. A ano, je to dobře, protože pohybem se zároveň všechno propojí. A pro nás to je stále míň fundraisingová akce, ale spíše potkávací akce, kde máme možnost se jednou za rok s lidmi potkat někde jinde než během naší činnosti.

Dnešnímu Běhu pro Paraple v Malešickém parku v Praze předcházel třetí ročník akce Pohybem pro Paraple. Co to je?

Pohybem pro Paraple začaly virtuální běhy, které děláme s organizací Rozběháme Česko. A největší boom těchto virtuálních běhů byl v covidu, protože se nemohlo nic moc. Tam byl rekordní počet účastníků. V prvním ročníku jich bylo kolem čtyř tisíc.

Letos mezi 1. a 25. květnem se zapojilo asi 1800 jednotlivců a více než 300 týmů, 26 školních tříd, takže je to akce známá. Nicméně jak to funguje? Co to znamená virtuální běh?

Snažíme se to pojmenovávat trošku jinak než virtuální, aby si lidé nepředstavovali, že někde běhají třeba v počítačové hře, ale skutečně se hýbou. Jde o to zaplatit registrační poplatek, a pak se víceméně hecovat navzájem. Ten nejzajímavější aspekt je propojení, jak lidí z republiky, tak lidí mimo republiku. A to vzájemné soupeření.

Akce se tedy dostala i do zahraničí. Kam všude?

Hodně to podporuje tým Šlapeto, který to i loni vyhrál. A tento tým to soustředí po celém světě, takže dostane se to třeba i do Austrálie, na Nový Zéland. Jak lidé cestují po celém světě, tak i běhají. Takže vlastně virtuální běh nemá hranice.

Vlastně celý víkend patří Parapleti. Po dnešním běhu bude zítra následovat Aukce pro Paraple. To už je taky vlastně tradiční akce?

Je to tradiční akce. Aukce pro Paraple s galerií KODL je už dvanáctá, je v rámci 89. aukčního dne galerie. A prvních 11 položek je buďto celou vydraženou částkou, nebo částí z ní věnováno Parapleti. A je to vlastně jedna z našich stěžejních fundraisingových akcií.

Která díla se budou dražit?

Děl je přesně jedenáct, devět obrazů, jedna fotka a jedna taková zajímavost, což je kolo, které bylo představené loni v rámci filmového festivalu. Je tam obraz Emila Ronny, ale také spousta zajímavých mladších umělců, třeba Pasta Oner, nebo třeba Jakub Tomáš.

Co to je první, absolutně bezpečný SPAM?

Je to upozornění na všechna rizika, která se v létě mohou stát. Jsou to třeba skoky do vody, jízda na kole, na motorce, kdy si lidé nemusejí dávat pozor, mohou být unavení. A chtěli bychom, aby se tohle šířilo – je to to nejjednodušší, vzít email, napsat tam oslovení kamaráda nebo kamarádky a poslat to dál. Takže naleznete to u nás na webu v aktualitách. Uvidíme, jak se nám to podaří.

Jaké novinky přináší letošní ročník Běhu pro Paraple? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související