Provoz protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové bude ještě nějakou dobu v omezeném režimu

16. květen 2023 09:16

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové se po personální stránce postupně staví zpátky na nohy. Kraji se povedlo získat nového ředitele. Na obnovení plného provozu to ještě ale nestačí. Bude ještě nějakou dobu fungovat v omezeném režimu. 

Čtěte také

V praxi to znamená, že ve všední den bude "záchytka" otevřená jen přes noc a zatím na neurčito nenabídne služby protialkoholní poradny. A to přesto, že se kraji po několikaměsíční snaze podařilo najít nového ředitele.

„Nyní nastoupil nový ředitel. který je zde zatím na částečný úvazek. Pro záchytnou stanici budeme potřebovat nabrat následně i další zdravotnický personál,“ popisuje situaci mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann s tím, že nový ředitel záchytky má smlouvu na 0,6 úvazku.

Čtěte také

To je jeden ze dvou problémů, které zatím brání plnému provozu stanice, říká krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink z HDK. „Chybí jeden sanitář, kterého pan ředitel intenzivně shání. A sháníme ho i my. Oslovoval jsem třeba městské i státní policie, jestli by neměli někoho, kdo třeba už není tak dobrý v aktivní službě a měl by zájem. Ale zatím se nikdo neozval. A možná bychom potřebovali do zálohy ještě jednoho nebo dva doktory na služby, ale v současné chvíli je jich dost. Největší problém je onen sanitář.

Zatím je v tomhle směru fungování Protialkoholní záchytné stanice provizorní, vysvětluje Zdeněk Fink. „Dávají to dohromady, mají tam nějakého brigádníka, ale bylo by lepší, kdyby to byl člověk vyškolený na sanitáře, což by nám zařídili ve fakultní nemocnici. To není problém, problémem je ten jeden člověk.

Čtěte také

Hejtmanství má poměrně jasnou představu, kdy by mohla omezení provozu skončit a kdy by byla protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové otevřena nepřetržitě. „Máme takový vnitřní cíl, že od nového roku by to nejpozději mohlo být kompletní.

Krajští zastupitelé také stvrdili zrušení protialkoholní poradny, která byla zatím součástí záchytky. Dosavadním garantem téhle služby, kterou nemá kraj povinnost zřizovat, byl bývalý ředitel Vlastimil Kyral. Kvalifikovaná náhrada za něj chybí.

A proto adiktologická poradna nebude, říká mluvčí kraje Dan Lechmann. „Zastupitelstvo projednalo úpravu zřizovací listiny a de facto vyškrtlo tyto služby z obsahu těch, které záchytná stanice provozuje. Je možnost, že do budoucna, pokud seženeme adiktologa, který by dokázal tyto služby obstarat, tak do zřizovací listiny zase tuto možnost vrátíme.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související