„Prostě mě drží nad vodou.“ Charita hledá dobrovolníky, kteří budou navštěvovat osamělé seniory

29. duben 2024 11:47

Dobrovolníků, kteří nezištně pomáhají a rozdávají radost, není nikdy dost. Neustále je hledá například Diecézní charita v Českých Budějovicích, aktuálně pro nový projekt zaměřený na osamělé seniory.

Čtyřiadvacetiletá studentka Univerzity Karlovy Aneta Šulcová navštěvuje každý týden dvaasedmdesátiletého Jiřího Klofáče v Českých Budějovicích. „Já se na ni vždycky tak těším, já už vlastně žiji je kvůli ní,“ říká senior.

Dcera pana Klofáče bydlí na severu Čech, svého otce navštěvuje jen jednou do roka. Návštěvy dobrovolnice Anety jsou proto pro něj světlem v osamělém životě. „Ona mě prostě drží nad vodou. My jdeme na kafe, to je tak hezký. My jsme jako přátelé,“ dodává Jiří Klofáč.

Alena Šulcová s dobrovolnictvím začala zhruba před dvěma lety. „Bylo to díky zkušenosti z domova, kdy jsme se starali o maminku, a také jsem vždycky měla blízko k sociálním tématům a snaze někomu pomoci. Tady v Budějovicích to bylo úplně náhodné, jenom jsem vyhledala na Googlu dobrovolnictví v Českých Budějovicích a pak už mě skrze koordinátorku nasměrovali,“ popisuje.

Čtěte také

Diecézní charita v Českých Budějovicích má v databázi přes stovku dobrovolníků. Někteří pravidelně navštěvují seniory v sociálních zařízeních, nový projekt ale nabízí i možnost docházet za osamělými seniory do jejich domácností.

„Hledáme někoho, kdo s nimi stráví volný čas, zahraje si volnočasové hry, bude si s nimi třeba číst nebo jenom povídat, vezme je na procházku, do divadla. Naše dobrovolnické centrum hledá jednak dobrovolníky, kteří budou poskytovat tuto asistenci seniorům, ale zároveň také právě ty seniory, kteří cítí, že by někoho takového potřebovali,“ doplňuje mluvčí charity Veronika Rybáčková.

Dobrovolníkům musí být více než patnáct let. Pracovníci dobrovolnického centra všechny zájemce nejdřív prověří a potom zprostředkují kontakt se seniory.

Spustit audio

Související