Projekt oživlých Lužánek bojuje o prestižní cenu. Vítězové jsme i tak, tvrdí Švancara

23. duben 2016

Stovky dobrovolníků, které loni pomáhaly s obnovou fotbalového stadionu v Brně za Lužánkami, se možná dočkají prestižního ocenění. Internetový server Stadium Business Awards každý rok vyhlašuje nejlepší sportovní akce roku v různých kategoriích. Práce brněnských nadšenců se dočkala nominace v kategorii komunitní projekt, kde soupeří s dalšími šesti kandidáty. Výsledky porota oznámí 1. června.

Zchátralý fotbalový stadion za Lužánkami loni ožil díky rozlučkovému utkání brněnského patriota Petra Švancary.

Tomu předcházely měsíce práce dobrovolníků. Ti dostali areál do takového stavu, že se na benefiční zápas mohlo přijít podívat přes 30 tisíc fanoušků a toho si všimla porota Stadium Business Awards.

„Vnímám to samozřejmě pozitivně – za celý region, Brno i za Zbrojovku Brno. Já ale tvrdím jednu věc, a to, že jsme už dávno vyhráli. Výsledek teď pro mě není důležitý, i když jsem přesvědčen, že když už jsme se dostali tak daleko, pravděpodobně skončíme na bedně.“

„Ale jak říkám, my jsme vyhráli tím, že se akce povedla a že se nikomu nic nestalo. Navíc koluje téma, které se týká nového stadionu,“ těší Švancaru.

Dobrovolníci z Lužánek soupeří v kategorii komunitní projekt třeba s ekologickými vylepšeními stadionů fotbalistů londýnského Arsenalu nebo hokejistů v americkém Los Angeles.

„Zaregistroval jsem to a jsou to zvučná jména. O to více mě těší, že uprostřed těchto zvučných jmen je Zbrojovka Brno, Lužánky a Brno město,“ říká bývalý fotbalový útočník.

Obnova brněnského stadionu neskončila Švancarovou rozlučkou. Ještě loni si třeba na místě, kde získala jediný titul ve své historii, zatrénovala brněnská Zbrojovka. A po zimním spánku se místo opět probouzí.

Čtěte také

„Plánujeme hodně akcí. Zatím nechci být úplně konkrétní, určitě ale půjdou brzy napovrch a jsem rád, že stadion žije. A to hlavně tím, že tam přes týden trénuje dorost Zbrojovky Brno. To je pro mě nejkrásnější informace, že se naši mladí kluci připravují na tak legendárním stadionu. To, co tam je navíc, je super. Šťastný jsem ale hlavně za ty tréninky,“ vysvětluje Švancara.

Vrátit se za Lužánky letos má i prvoligový A tým Zbrojovky. Podle původních plánů měli Brňané na stadionu odehrát o Velikonocích přátelské utkání s Rapidem Vídeň. Nakonec klub návrat na stadion odložil na léto, kdy chce na tomto místě odehrát generálku před sezonou. Soupeře zatím hledá. S organizací pomáhá i Švancara.

„Pracujeme na tom, ale je to strašně těžké. Už to není tak otevřené ve všech směrech, jako to bylo u mé benefice. Věřím ale, že se nám to povede,“ dodává Švancara.

Trvalý návrat brněnského klubu na tradiční místo ale zatím nemá jasné obrysy. V březnu zástupci města oznámili, že práce na novém stadionu by mohly začít v roce 2020.

autoři: dan , jkn
Spustit audio