Profesionální hokejistka dosáhla v USA velkých úspěchů. Vzorem pro mě je můj taťka, říká hrdě

6. srpen 2019

Ženský hokej nikdy nebude tak populární jako ten mužský. Je to ale stejný sport spojený s obrovskou vůlí, štěstím a nasazením všech hráčů.

Denisa Křížová pochází z Horní Cerekve a v šestnácti letech odletěla do USA hrát hokej. Hela Dvořáková ji pozvala do Dobrého dopoledne.

„Největší šok byl asi pro mě ten jazyk. Učila jsem se anglicky, jako všichni ostatní, pak ale přijdete do toho prostředí a jen koukáte,“ řekla s úsměvem.

Doktorka, sestra…

Sympatická Denisa nechtěla být hokejistkou, snila o typičtějších profesích. „Zdravotní sestry nebo doktorka, jako je moje babička.“ Osud tomu ale chtěl nakonec jinak.

Obléká dres amerického klubu Boston Pride a také české hokejové reprezentace. Aktuálně je držitelkou zlaté hokejky pro nejlepší českou hokejistku. Na otázku, kdo je jejím vzorem, odpovídá bez rozmýšlení: „Největším vzorem je pro mě můj taťka. Je to sportovec, přivedl mě k hokeji a vděčím mu za spoustu věcí,“ řekla upřímně.

Matematika a hokej

Možná byste čekali, že dívka hrající hokej v zámoří nebude mít dostatek času na studium. Opak je pravdou. „Já v Americe vystudovala matematiku. Vlastně ani nevím, jak jsem se k ní dostala, ale nakonec se mi to povedlo,“ dodala.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.