Pro nejstarší generaci byla tématem voleb víc migrace než pandemie, upozorňuje socioložka Tabery

9. říjen 2021

Úspěch koalice Spolu ve sněmovních volbách může podle socioložky Paulíny Tabery ze Sociologického ústavu Akademie věd znamenat i to, že současná ODS více odpovídá představám jejich voličů. „Možná je tady menší rozpor mezi stranou a voliči. To jsou totiž lidé, kteří jsou relativně prozápadně orientovaní, dokonce i proevropsky orientovaní. Jsou navázáni na EU,“ říká v narážce na to, že v minulosti se ODS vymezovala spíše jako euroskeptická strana. Svým voličům navzdory.

I když jsou rozdíly mezi ODS a Piráty velké – jak ostatně přiznávají představitelé obou stran – případné spojení v koalici by v současnosti pro voliče neměl být problém.

„Obě ty koalice to jasně deklarovaly na začátku. Řekly ne Andreji Babišovi (ANO) a mluvily o tom, že budou vyjednávat s druhou koalicí,“ předpovídá odezvu možné koalice socioložka a vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd.

Nejdřív příkop, pak očekávání shody

Předvolební kampaně dělily společnost na my a oni. Chvílemi to vypadalo, že se Češi nedokážou shodnout prakticky na žádném tématu. „Volby vždy vyhrotí nějaký ten příkop, ale hned poté všichni očekávají, že země bude nějakým způsobem spravována,“ připomíná Tabery.

Čtěte také

Důchodce volí hnutí ANO, podnikatel koalici Spolu a pravidelný návštěvník kaváren zase Piráty. I tak vypadají některé zkratky a stereotypy kolující o českých voličích.

„Máme různé potřeby a vidíme ten svět různě. A také máme různé problémy – někteří jsou nezaměstnaní, jiní potřebují rozproudit podnikání. A to se projevuje v tom, koho volíme a u koho si slibujeme, že ten náš problém vyřeší,“ vysvětluje chování lidí socioložka.

Elektorát hnutí ANO je sice ve všech věkových kategoriích, ale v té nejstarší je nejsilnější – s věkem výrazně roste podpora ANO.
Paulína Tabery

Varuje přitom právě před příliš zjednodušujícím pohledem na jednotlivém skupiny obyvatel. Přesto přiznává, že pravděpodobnost volby konkrétní strany, hnutí či koalice s věkem do značné míry souvisí:

„Elektorát hnutí ANO je sice ve všech věkových kategoriích, ale v té nejstarší je nejsilnější – s věkem výrazně roste podpora ANO. Podobně to má i ČSSD, která rovněž cílí na starší elektorát. Naopak opačný efekt pozorujeme u Pirátů a Starostů. Tam se stoupajícím věkem podpora klesá.

Volby podle témat, ne politiků

Jednotlivé sociologické skupiny ale netíhnou primárně ke konkrétním politikům. Místo toho přikládají důležitost různým tématům.

Čtěte také

„Ptali jsme se lidí, co je podle nich tématem voleb. Nejčastěji to byla epidemie covidu, roušky, očkování a opatření proti pandemii. Co ale pro nás bylo celkem překvapivé, je to, že třeba nejstarší generace lidí nad šedesát let jmenovala pandemii jako téma relativně nejméně,“ popisuje výsledek jednoho z průzkumů Akademie věd Tabery.

Naopak mnohem větší důležitost přikládali starší voliči otázkám migrace. „Ta skončila celkově na nějakém pátém místě. Starší skupina ji jako téma jmenovala častěji,“ dodává socioložka.

Lidé očekávají, že vládnutí nebude natrvalo nějaký boj frakcí. A je na politicích, jestli jejich rétorika bude jednotící, nebo vyčleňující.
Paulína Tabery

Ačkoliv voliči mají před volbami na věci vyhraněný názor a často se mezi sebou neshodnou, jejich vyhraněnost uzavřením volebních místností klesá. „Lidé očekávají, že vládnutí nebude natrvalo nějaký boj frakcí. A je samozřejmě na politicích, jestli jejich rétorika bude jednotící, nebo vyčleňující,“ míní Tabery.

Paulína Tabery byla hostem povolebního speciálu Plusu a Radiožurnálu.

autoři: Jan Pokorný , Jan Bumba , Ondřej Skácel

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.