Prkna, co znamenají svět. Červený Kostelec hostí do neděle 25. ročník festivalu amatérského divadla

18. únor 2022 08:34

V Červeném Kostelci na Náchodsku začal tradiční festival amatérského a činoherního divadla. Během čtyř dnů se utká o postup do celostátního kola 14 souborů z východních Čech. Tím prvním z celé přehlídky byli ochotníci z Nové Paky.  

Herečka Martina Matějíčková právě seběhla z pódia. Když jde člověk do divadla a do společnosti, tak je krásně oblečen, nalíčen a načesán. Ona však má na sobě župan, noční košili a natáčky na hlavě. Jaký je to pocit chodit takto mezi lidi?

Čtěte také

„Tak samozřejmě necítím se úplně nejlíp. Ale ono se to během hry změní, potom natáčky sundám a převléknu se. Takže si ten dojem určitě opravím, doufám, že i dnes,“ usmívá se.

Soubor ochotníků z Nové Paky se jmenuje 3 na 3. A hra má název 1+1=3. Samá čísla.

Režisér Jakub Trnka k představení říká. „Divák tuto hru už jistě mohl někde vidět. Hrála ji profesionální divadla v Čechách, jde o anglickou hru, která slavila veliký úspěch jak ve Velké Británii, tak v Americe a posléze v celé Evropě. Je to celosvětově nejúspěšnější komedie na prknech, co znamenají svět.

25. ročník festivalu amatérského činoherního divadla v Červeném Kostelci

Pro vás je červenokostelecká přehlídka tou první. „Dostali jsme na ni moc hezké reference. A z ohlasu premiéry si myslím, že tato hra má ambice na to, aby postoupila dál.

Čtěte také

Takovým vrcholem pro amatérské divadelníky bývá Jiráskův Hronov. Co tato přehlídka pro vás znamená? „Už jen dostat se do Hronova je ohromný úspěch. A pokud bychom tam uspěli, tak by to bylo největší ocenění, co můžeme dostat od odborné poroty.

Jedním z herců, který stojí nejen na zdejším pódiu poprvé, ale vůbec v divadle jako takovém, je Jan Lukáš z Nové Paka. Jaké to je? „Dnes je to dobré. Nějaká ta tréma tam pořád je, ale já tam hraji jen chvilku, takže to snad nějak nepokazím.

25. ročník festivalu amatérského a činoherního divadla v Červeném Kostelci na Náchodsku skončí v neděli 20. února odpoledne ve 13:00 hodin posledním představením.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související