Přístup k užívání drog se mění, lidé víc rozpoznávají mezi měkkými a tvrdými. Kokain je věc statusu, přibližuje protidrogový koordinátor Vobořil

Psychotropní látky kratom a HHC jsou na českém trhu stále dostupné, sněmovna by se ale měla zabývat návrhem zákona, který bude jejich užívání regulovat. V jaké fázi se nachází možnost legalizace marihuany? A je namístě uvažovat i o legalizaci kokainu? Vladimír Kroc se ptal národního protidrogového koordinátora a ředitele společnosti Podané ruce Jindřicha Vobořila.

Myslíte, že se společenský pohled na užívání kokainu u nás mění?

Strašně, lidé zjistili, že látky různého typu mají různá rizika. Když se řeknou tvrdé a měkké drogy, je to zavádějící, a zrovna kokain je častěji spíš rekreační látka. Samozřejmě jsou ale lidi, kteří jsou závislí tvrdě na kokainu.

Stejně tak jsou lidi příšerně závislí na cukru a na jídle. Mám v terapii lidi, kteří se velmi vážně přejídají a je to pro ně smrtelné. Ale kokain je mezi těmi látkami, o kterých se lidi už dozvěděli víc, než věděli před deseti, patnácti či třiceti lety.

Čtěte také

Máte data, kolik lidí ho u nás bere? Dá se charakterizovat cílová skupina? Je mezi nimi hodně politiků?

Nejsou to vysoká čísla. Jsou to lidi vykonávající prestižnější zaměstnání, takže politici mezi ně určitě patří. Jsou to exponovaná zaměstnání, kde to lidé mají jako statusovou věc na večírku. Už několikrát jsem byl v situaci, kdy mi někdo na večírku nabídl kokain.

Já jsem to vždycky odmítl, ale kdyby mě v tu chvíli někdo vyfotil, tak se obtížně budu vymlouvat, že jsem si na tom večírku nic nevzal, byť jsem na tom večírku nepil ani alkohol. Všichni byli trošku opilí, někteří si ten kokain vzali. Já jsem jim druhý den říkal, ať to zkusí v mé přítomnosti prostě nedělat, ale byl jsem v takových situacích opakovaně.

Je namístě případně uvažovat o postupné nebo částečné legalizaci této drogy?

V roce 2018 jsem těsně před odchodem z úřadu vlády udělal návrh příští národní strategie, ale moje nástupkyně to hodila pod stůl a udělala to jinak. Tam jsem říkal, že je potřeba udělat analýzu, zda u některých látek, jako je konopí, kokain nebo třeba extáze, není potřeba udělat něco jiného než to, co děláme teď, tedy prohibici.

Čtěte také

Šlo by o jiný model, různě odstupňovaný, jinak bych řešil kokain než konopí. Z té analýzy může vypadnout, že nějaký jiný model je realističtější a může být funkčnější.

Jak daleko jste s legalizací marihuany? Máte jasnou představu, kde by se případně prodávala?

Už se bavíme o tom, jestli tomu vůbec říkat legalizace, protože to bude extrémně přísný regulovaný trh, pokud se to podaří podle mých návrhů. Jsme teď ve fázi, kdy expertní skupina udělala čtyřicetistránkový dokument, který jsem představil K5, tedy předsedům koaličních stran. Čtyři strany řekly ano, pojďme to napsat do paragrafového znění. Lidová strana na to řekla, že se toho obává, že ten můj model je z jejich pohledu příliš liberální, že by si dovedli představit povolení samopěstování, což už je taky velký ústupek.

Ale ten můj návrh, že bychom šli kanadskou cestou, kde by byla licencovaná výroba a licencovaný prodej, jim přijde složitý. Několikrát jsme se sešli na nejvyšší úrovni a věnují tomu hodně času. Já stále tlačím na to, aby mě nechali napsat to paragrafové znění, pak to stejně ještě musí jít složitým připomínkovým řízením a bude to variabilní.

Čtěte také

Markéta Vaňková sama otevřeně přiznává, že si občas marihuanu a HHC dá. Je dobře, že politik mluví takto otevřeně?

Je velmi dobře, že politik konečně mluví takto otevřeně. A to je právě to, co se mi moc nelíbilo na těch narativech, že se Vaňková vymlouvá. Většina politiků by se vymlouvala mnohem víc.

Proč se společenský pohled na užívání kokainu mění? A jak by se mohl změnit prodej kratomu a HHC po přijetí legislativy, kterou se budou poslanci zabývat v září? Poslechněte si celých Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Vladimír Kroc , vpl
Spustit audio

Související