Připomínáme si Zápas století. Šachista Boris Spasský slaví 80. narozeniny

Nejstarším žijícím mistrem světa v šachu je Boris Spasský, kterému je právě dnes 80 let. Jeho nejslavnější partie je paradoxně ta, kterou prohrál. V takzvaném Zápasu století totiž reprezentant Sovětského svazu podlehl Američanu Bobbymu Fischerovi, což v roce 1972 Sovětský svaz hodně těžce nesl.

Spasského sestra byla sovětskou šampionkou v dámě, její bratr se zase už v 18 letech stal šachovým velmistrem a na konci 60. let i nejlepším na světě. To byl v Sovětském svazu významný úspěch.

„Byla to mašinérie se spoustou velmistrů, pravidelně vyhrávali šachové olympiády, od roku 1948 měli titul mistra světa,“ připomíná šachista Michal Konopka.

Spasský si ale titul mistra světa dlouho neužil. Politické vztahy Východu a Západu byly v roce 1972 v krizi, když se na Islandu posadil k šachovnici proti Američanu Bobbymu Fischerovi. Úvod utkání zvládl Spasský dobře.

Gentleman za šachovnicí i v životě

„Zápas začal poměrně skandálně, protože Fischer udělal v úvodní partii hrubou chybu, prohrál, a ke druhé partii se vůbec nedostavil a prohrál ji kontumačně,“ vysvětluje. Američan už před zápasem požádal o výměnu šachovnice, poté mu vadila místnost, ve které se hrálo, a odmítal v utkání pokračovat.

„Boris Spasský jako gentleman – on to skutečně byl gentleman za šachovnicí i v životě – tehdy dovolil, aby změny prošly, a zápas se hrál dál. Ovšem bylo to v komfortní psychologické situaci pro Fischera,“ připomíná Konopka jeden z možných důvodů, proč Spasský v následujících partiích častokrát prohrál, a přestože byl zápas vypsaný na 24 duelů, tak poslední 3 se za rozhodnutého stavu ani nehrály.

Následující roky byly pro Borise Spasského v Sovětském svazu složité, proto odešel do Francie, za kterou ve zbytku šachové kariéry hrál. Borisi Spasskému je dnes 80 let.

autor: mch
Spustit audio