Přijímačky začaly. V DiPSy bude přehled všech škol, které vypisují volnou kapacitu do druhého kola, upozorňuje šéf Cermatu

12. duben 2024

Dnes a v příštím týdnu se ukáže, jak dobře se asi 120 tisíc žáků připravilo na přijímačky na střední školy. Jednotnou zkoušku budou jako první psát deváťáci, kteří se hlásí na maturitní studium, a zájemci o nástavbové obory. „Snažíme se, aby formulace byly co nejjasnější a neměly dvojí výklad. V případě, že by se našlo, že dvojí výklad, byť jen hypoteticky, existuje, uznávají se správné odpovědi z obou pohledů,“ ujišťuje ředitel společnosti Cermat Miroslav Krejčí.

Oproti loňsku je v systému přijímaček několik změn. Zmíním třeba tu, že pokud by uchazeč napsal testy na výbornou a přijaly by ho všechny školy, na které se hlásí, sám si nakonec vybrat nemůže. Proč?

Je to proto, aby se nedělo to, co se dělo před rokem, kdy se polovina národa nedostala vyhlášením výsledků na žádnou školu a druhá polovina národa se dostala na obě školy. Potom se čekalo 14 dní na to, až se polovina rodičů nebo uchazečů rozmyslí, na kterou školu půjde jejich dítě, a teprve potom se uvolňovala místa pro tu druhou polovinu, která byla v panice, že se nikam nedostali, psali odvolání a podávaly přihlášky na druhá kola.

Čtěte také

Abychom toto dokázali odstranit, zavedli jsme systém prioritizace a jednoznačného rozhodování, na jakou školu dítě půjde. Pokud by se podle starého systému dostalo na všechny tři školy, umístíme ho na tu první školu, kam chce nejvíc, a na dalších dvou školách neblokujeme místa, ale umístíme tam automaticky jiné uchazeče, kteří by se jinak dostali do toho nekonečného kolečka odvolání a podávání 20 přihlášek na druhé kolo.

Zároveň jsme omezili počet přihlášek ve druhém kole také na tři, takže už nebudou rodiče obíhat 20 škol a shánět, kde mají volno ve druhém kole, aby tam podali přihlášku.

A to nejdůležitější pro rodiče je, že v systému DiPSy bude kompletní přehled všech škol, které vypisují volnou kapacitu do druhého kola. Bude to tam v jeden okamžik a mezi 21. a 24. květnem budou moci rodiče podat přihlášky do druhého kola s tím, že nemusí nikde nic hledat a mají kompletní přehled všech škol.

Kdo o otázkách v přijímacích testech rozhoduje? A dá se říct, jestli jsou postupem let otázky přísnější, nebo naopak jednodušší? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související