Přes osmnáct tun mouky, olejů a dalšího zboží darovali o víkendu lidé Na Vysočině do sbírky potravin, bankám vydrží zhruba na dva měsíce

16. duben 2024 12:15

Celkem 467 tun jídla a drogistického zboží  letos darovali lidé v Česku při víkendové jarní potravinové sbírce. Takové množství dovoluje připravit až 830 tisíc porcí pro potřebné. Úspěšná byla sbírka i na Vysočině. V potravinové bance v Ledči už vybrané dary přebírají a rozdělují budoucím příjemcům.

„Nejvíc, co jsme asi ve sbírce dostali, tak byly mouky, bylo i docela dost olejů, sušenky, sladkosti,“ ukazuje vedoucí potravinové banky v Ledči nad Sázavou Eva Šilhanová. Mezi krabicemi je i několik balíků dětských plen. „Drogerii potřebujeme taky a hlavně třeba dětské pleny, prací prášky, dětské výživy, to jsou takové ty dražší položky, které v té sbírce bývají taky, ale nejsou tam v takovém množství, který bychom potřebovali,“ pokračuje Eva Šilhanová.

Na Vysočině se do jarního kola sbírky potravin zapojilo 26 obchodů a 208 dobrovolníků. „Vybrali jsme 18,1 tun potravin, což je o něco víc než vloni při podzimní sbírce,“ počítá ředitelka ledečské potravinové banky.

Po vytřídění z darů připraví balíčky, které během následujícího týdne začnou vydávat potřebným. Darované potraviny a drogistické zboží vystačí asi na dva měsíce.

Potravinová sbírka bude pokračovat ještě do 23. dubna ve virtuální podobě na stránkách online prodejců potravin.

Spustit audio