Přecházení viróz může způsobit další zdravotní komplikace

19. leden 2022

Pro naší imunitu jistě všichni děláme své maximum. Ať už se to týká zdravé stravy, dostatečného příjmu vitamínů a minerálů, otužování nebo pobytu na čerstvém vzduchu. Zima je ale zátěžové období a obzvláště v její druhé polovině už organismus bývá nejvíce vyčerpaný. Pokud se k tomu přidá i stres a únava, je pak otázkou času, kdy se o vás začne pokoušet nějaká viróza.

Pokud nám začne být nedobře a něco na nás „leze“, v současnosti se většinou každý nejdříve otestuje, jestli se náhodou nejedná o onemocnění kovid-19. Pokud je test v pořádku, otrne nám a máme tendenci virózu přecházet, obzvláště pokud nás horečka přímo nedonutí ulehnout do postele.

Přecházet virózu je ale nebezpečné, protože při neléčení na ni mohou „nasednout“ další bakteriální infekce a zdravotní stav velmi zkomplikovat. Z lehčí virózy, která by trvala pouze několik dní, se pak může rozvinout zánět průdušek, zánět plic nebo dutin či močových cest.

Tři dny mohou stačit, pokud se se začnete léčit včas

Virózu neroznášejte dále, ale vyležte jí. To jediné správné, co můžeme ale v danou chvíli udělat, je zařídit si svůj pracovní režim a ulehnout na tři dny s teplým čajem s citronem a medem do postele. Nasadit si léky proti horečce, snažit se virózu vyležet a vypotit se.

Zaměstnanci mohou dokonce čerpat na tyto účely dny volna na tzv. doléčení. Pokud ale během těchto dnů stav pacienta není lepší. Bolí dutiny a horečka nepolevuje, je již nutné kontaktovat svého praktického lékaře a zdravotní stav dále konzultovat.

Pozor na další vážná onemocnění. Virózou se mohou zhoršit

Přecházení viróz by se rozhodně měli vyvarovat stigmatizovaní pacienti, kteří trpí jakoukoliv jinou závažnou chorobou. Mezi ně patří cukrovka, vysoký tlak, onemocnění ledvin, plicní, astmatici, u kterých se pak hrozí zánět průdušek nebo astmatický záchvat.

Je nutné mít na paměti, že horečnaté onemocnění rozhoupe i cukrovku, takže obezřetní by měli být především pacienti s diabetes.

Spustit audio

Související