Pozor na požáry, varují meteorologové. Hrozí hlavně ve vyprahlých Čechách

10. září 2016

Meteorologové varují před nebezpečím vzniku požárů. Zejména v Praze a Středočeském, Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Varování platí až do odvolání. Ve zmíněných regionech meteorologové se navíc čekají vysoké teploty, které budou o víkendu atakovat třicet stupňů Celsia.

Ve Středočeském kraji hasiči více požárů kvůli suchu zatím neevidují. V celém kraji však preventivně zakázali rozdělávat oheň například na polích nebo blízko lesa.

„Jde především o chování k přírodě. To znamená neodhazovat nedopalky a nerozdělávat v lesích ohně. Velmi nebezpečné je také vypalování trávy nebo vypouštění lampionů,“ popisuje preventivní opatření mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Podle něj bychom si měli dávat pozor i při parkování. Tehdy by od rozpáleného výfuku mohla chytnout třeba i suchá tráva.

Studny nevyschnou

Kvůli hrozícím požárům nevyjely v sobotu některé výletní parní lokomotivy ve středních Čechách. „České dráhy místo toho musely nasadit motorové,“ vysvětluje mluvčí dopravce Radek Joklík.

Že by ale v nejsušších oblastech Česka vyschly studny, se lidé bát nemusí. Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák přiznává, že je to nepravděpodobné. Studny podle něj úplně nevyschly ani loni v létě, kdy bylo sucho až katastrofální.

„Vody je o trochu více. I tak se ale může stát, že ve studních bude málo vody,“ popisuje situaci Dvořák. V září prý ale moc pršet nebude.

Obyvatelé Karlovarska, Středočeska, Pardubicka, Královéhradecka i Prahy mohou do příštího týdne stále očekávat zvýšené teploty. Obloha má být místy jasná až polojasná. Na těchto místech se mohou občas vyskytovat krátké přeháňky i bouřky. Nejvyšší hranice teplot by měla dosahovat až 31 stupně Celsia.

autor: rok
Spustit audio