Potravinová banka plánuje v Moravskoslezském kraji dvě nové veřejné ledničky

17. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Ostravská potravinová banka se chystá v Moravskoslezském kraji umístit dvě nové veřejné lednice. Ty by měly doplnit první ostravskou lednici, která funguje na sídlišti Fifejdy od léta. A pomáhá ženám z nedalekého azylového centra anebo třeba seniorům.

„Je to dobrá věc. Hodně to pomohlo,“ říká klientka azylového domu pro ženy paní Pavlína. I ona patří mezi ty, kteří pravidelně využívají první ostravskou veřejnou lednici.

Ředitelka Potravinové banky v Ostravě Helena Balabánová je zatím s fungováním ledničky spokojena. „My jsme hlavně rádi, že se podařilo ten projekt realizovat. Docela dlouhou dobu trvalo, než jsme pro ledničku našli vhodné místo. Nevěřila jsem, že to bude takový problém, ale byl to největší problém. Nakonec jsme se dohodli s Armádou spásy,“ vzpomíná Balabánová.

Lednice tak stojí vedle azylového domu pro ženy a matky s dětmi na fifejdském sídlišti. Ledničku pravidelně doplňují zaměstnanci ostravské potravinové banky. Jídlo do ní nosí také lidé z okolí.

„Právě proto, že stojí na sídlišti, tak se to ukázalo hned v létě, kdy lidé odjíždějí na dovolené. Tak využili vlastně toho, že ta lednička stojí kousek od jejich bydliště, a nepotřebné potraviny, které by jim doma třeba zbytečně ležely, tak je do té ledničky dali,“ dodává Helena Balabánová.

Nejčastěji si pro jídlo do lednice chodí právě klientky vedlejšího azylového domu. „Když jdu kolem tak se tam podívám, nebo taky můj syn. Bývá tam zelenina, mouka, cukr, byly tam i jogurty,“ říká například paní Martina.

Podle Heleny Balabánové plánuje ostravská potravinová banka umístit v Moravskoslezském kraji další dvě lednice. Ta první by měla stát na hlučínském vlakovém nádraží a na jejím otevření by se měla podílet také tamní charita a město.

Druhou lednici chce potravinová banka umístit na Třinecku. „Jednáme se Slezskou diakonií a chtěli bychom jednu další ledničku umístit někde na Třinecku. Zatím nevíme přesně ve kterém městě, ale někde tam ve spolupráci se Slezskou diakonií,“ plánuje Balabánová.

Od nového roku musí obchodní řetězce s prodejní plochu nad 400 metrů čtverečních povinně dávat neprodejné jídlo charitám. O zásoby v lednici tak nouze není a třeba koncem loňského roku tam lidé z potravinové banky našli i dvousetkorunovou bankovku.

Spustit audio