Poslední i první prezident. Před 30 lety byl zvolen Václav Havel

Poslanci zvolili první hlavu státu samostatné České republiky 26. ledna 1993. Tato role nebyla pro Václava Havla nová. Disident a dramatik se stal prezidentem už krátce po sametové revoluci v prosinci 1989. Ve funkci českého prezidenta zůstal 10 let do roku 2003. Poslechněte si reportáž.

Ve funkci československého prezidenta zůstal Václav Havel dva a půl roku. Abdikoval 17. července 1992. Abdikaci oznámil dva týdny poté, co ho Federální shromáždění na další funkční období nezvolilo prezidentem a bylo jasné, že konec Československa je na spadnutí.

Čtěte také

„Bezprostředním impulzem byla 17. července deklarace o svrchovanosti Slovenska,“ upozorňuje Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

Do prezidentské volby v roce 1993 šel Václav Havel s podporou vládní koalice. Opozice postavila své dva kandidáty – Marii Stiborovou a Miroslava Sládka. Pro Václava Havla hlasovalo 109 poslanců.

Slibuji věrnost České republice,“ složil 2. února 1993 Václav Havel prezidentský slib do rukou předsedy poslanecké sněmovny Milana Uhdeho.

V čele samostatné České republiky zůstal Václav Havel 10 let. Podruhé byl zvolen v lednu 1998, úřad definitivně opustil v únoru 2003. 

autoři: Lucie Korcová , agf
Spustit audio

Související