Poslední dny Expedice Z101 na ostrově Mauricius voněly rumem

1. duben 2022

Ačkoli cestovatelé Zikmund a Hanzelka při své cestě Afrikou tamní ostrovy neprozkoumávali, okolnosti donutily jejich následovatele z Expedice Z101 jejich cestu po sedmdesáti čtyřech letech nejen následovat, ale také rozšiřovat. Díky tomu se i v další reportáži můžete zprostředkovaně podívat na kouzelný Mauricius.

Expedice Z191 na ostrově Mauricius, krásná příroda, Green Day gekon

Ostrov Mauricius je vyhlášen nejen krásnou přírodou, ale také pro svůj rum, který se tady pije všude a vyrábí se z cukrové třtiny s tím, že se do něj přidává různé koření jako vanilkový lusk, skořice apod. A právě proto cestovatelé z Expedice Z101 navštívili místní výrobnu rumu v oblasti Chamarel a v rámci čistě výzkumných zájmů ochutnávali a ochutnávali. S jakým výsledkem? Tomáš doslova říká: „Musím podotknout, že práce se zpracováním a destilací není tak odborná, jakou provádí běžní Moravané. Tady – v chamarelské rumérii se už těšíme zpátky na Moravu k poctivé degustaci domácích pálenek.“

Expedice Z101 na ostrově Mauricius, cestovatel Tomáš Vaňourek a místní kluk na pláži

V reportáži vás cestovatel Tomáš Vaňourek zavede i na trh v městečku Mahebourg, vysvětlí, proč se cestovatelé vydali na ostrov Mauricius, a prozradí, kam povedou další cesty Expedice Z101.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související