Portyk je už potřetí nejlepším sdruženářem. Chce se dál zlepšovat

12. květen 2018

Jubilejní desátý ročník ankety o Nejlepšího sdruženáře České republiky ovládl závodník liberecké Dukly Tomáš Portyk. Ve dvaceti dvou letech tak oslavil třetí triumf v řadě. Účastník posledních dvou olympijských her ocenění vnímá především jako motivaci do dalších sezón.

„Takovýhle ocenění, nejlepší kombiňák nebo pak nějaký vyhlášení krále bílý stopy a podobný ankety, tak je to taková vzpruha do další práce. Hlavně ta příprava je těžká, takže tohle aspoň člověka povzbudí a může zase makat dál,“ říká Tomáš Portyk.

Olympijské hry v Koreji mu sice nevyšly podle představ. Naproti tomu v uplynulé sezóně se ve Světovém poháru osmkrát vešel mezi dvacítku nejlepších. Čtvrtý pak skončil v Hakubě a osmý v Ramsau. V celkové klasifikaci obsadil dvacáté sedmé místo. Teď už se připravuje na novou sezónu.

portyk_tomas_1_180222-141549_tat.jpg

„Tak samozřejmě jsme měli nějakej čas oddechu po tý sezóně, protože ta je dlouhá. Takže jsme měli nějakej čas na dovolenou a na svoje aktivity. Ale teď už, od prvního května, jsme zase začali makat. Takže už jsme trošku zničený a už to pociťujem, protože ta pauza přece jenom, když si člověk oddychne a pak do toho naskočí, tak je to zase něco jinýho a musí si na to člověk trošku zvyknout,“ popsal zahájení sezony Tomáš Portyk.

Mladý sdruženář vedle přípravy s Duklou volí také možnost tréninku doma v Lomnici nad Popelkou. Sám dokonce věnoval peníze pro výstavbu sauny v lomnickém areálu. Z peněz, které dostal pro svou přípravu.

„Jelikož nejsem přímo z Liberce, takže sem musím dojíždět a je to přece jenom hodina cesty.  Takže tohleto mi to usnadní to cestování, není nad to udělat si trénink doma a pak regenerovat tam. Takže pro mě je to velký plus a samozřejmě, když budou nějaký takovýhle dotace, tak já do sebe i do klubu budu investovat,“ vysvětlil svou finanční podporu Portyk.

Nebývá to zvykem, aby sportovci sami finančně podporovali výstavbu podobných zařízení. Trojnásobný nejlepší sdruženář sezóny přitom nemyslí jen na sebe. 

„Mám to tři sta čtyři sta metrů od baráku, takže si tam můžu kdykoliv zajet, po nějakým těžkým tréninku. Pro mě je to určitě plus, a když to bude plus i pro ty kluky, co v tom areálu jsou a co chtějí být tam kde jsem já teď , tak proč ne,“ komentoval Tomáš Portyk.

A možná mu právě ta sauna pomůže k tomu, aby se na trvalo prosadil ve světové špičce.

„Myslím, že mi toho chybí ještě hodně, protože ten prostor pro zlepšení tam furt je. Ať už to je na skoku, nebo v tý běžecký části. Ale jak ten čas plyne, tak už pozoruju, že se to trošku vyvážilo, že už nejsem jen ten dobrej skokan,co jsem bejval a podprůměrnej běžec. Jsem rád, že jsem se tím během už posunul, a třeba když se mi nepovede skok, tak se dokážu ještě posunout. Ale furt tam ta práce je a prostor pro zlepšení je tam taky ohromnej,“ uzavřel povídání Tomáš Portyk.

autor: Pavel Petr
Spustit audio