Porazí Baník Barcelonu? Je před námi ještě dlouhá cesta, říká fotbalový útočník Milan Baroš

30. květen 2018

Když je na hřišti, nevnímá prý okolí. „Během zápasu jsem vypnutý, ponořený do hry,“ popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou Milan Baroš, fotbalista, který proslul mimo jiné i svým emotivním přístupem ke hře.

Už jako malý nerad prohrával. A zůstalo mu to dodnes. „Když jsem na hřišti, udělám cokoliv pro to, abychom vyhráli,“ neskrývá fotbalový útočník. Během své kariéry už toho stihl hodně – aby teď (už poněkolikáté) opět zakotvil v ostravském Baníku. „Baník je nejlepší klub v Česku – a mluvím hlavně o přístupu fanoušků,“ neskrývá Milan Baroš.

Fanoušci Liverpoolu jsou vděční a neuvěřitelně povzbuzují v dobrém i zlém. A fanoušci Baníku jsou jim podobní: je to snad jediné místo v Česku, kde se na fotbalisty nepíská.
Milan Baroš

Lásku k Baníku sdílí Milan Baroš i s dalšími velkými českými osobnostmi. Například Jaromír Nohavica v jedné ze svých písní zpívá: „… a chtěl bych vidět Baník, jak poráží Barcelonu.“ 

Něco podobného by rád viděl i Milan Baroš. „Ale bojím se, že je před námi ještě kus cesty,“ směje se. „Proti Barceloně jsem párkrát hrál. A teď jsme měli problémy s jinými týmy, natož s Barcelonou. Bylo by to fantastické, ale je to běh na delší trať.“

Valašský princ, Maradona z Ostravy i Bary. Milan Baroš dodnes patří mezi nejznámější české fotbalové útočníky: hrál za Liverpool i Baník, na mistrovství Evropy 2004 spolu s týmem získal bronzovou medaili a on sám se stal nejlepším střelcem celého turnaje. 

Moje blikance odešly s fotbalovou kariérou, přiznává fotbalista Tomáš Řepka

Tomáš Řepka, fotbalista

Tomáš Řepka dal fotbalovému slovníku nové slovo – blikanec. „Hlava přestane přemýšlet, vidíte rudě, na uších máte klapky. A pak, za pět vteřin, to odejde a říkáte si: ‚Co jsem to udělal‘,“ vysvětluje fotbalista, který se o svých blikancích, ale také o korupci v českém fotbale rozepisuje ve své druhé autobiografické knize Neuhýbám! Byl také hostem moderátorky Lucie Výborné.

Rivalita se Spartou

Fotbalový Baník proslul mimo jiné i svou rivalitou s pražskou Spartou. Jak dnes ale Milan Baroš podotýká, časy se mění.

„Dnes je pro nás největším soupeřem Opava. Před Opavou to ale rozhodně byla Sparta. Jak Baník, tak Sparta mají obrovskou fanouškovskou základnu. Navíc Ostrava je bývalé hornické město, zatímco Praha je víc nóbl. Rivalita je daná už delší dobu.“

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio