Politika do šestitisícového města moc nepatří. Jde především o práci a kontakt s voliči

24. leden 2019

Ing. Miroslav Uchytil je už spoustu let starostou města Chlumec nad Cidlinou. Město v okrese Hradec Králové se nachází asi 27 km západně od krajského města Hradce Králové. K Chlumci nad Cidlinou patří také tři předměstí - Hradecké, Kolínské a Pražské. V současné době spadají pod zdejší městský úřad také okolní vesnice Pamětník, Kladruby a Lučice. 

Při návštěvě Chlumce nad Cidlinou nedopadnete jako sedláci. Není tu jen zámek Karlova koruna

Zámek Karlova Koruna - Chlumec nad Cidlinou

Český rozhlas Hradec Králové pravidelně mapujeme zajímavá turistická místa v Královéhradeckém kraji. Tentokrát jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. Co vám tohle krásné město na řece Cidlině může nabídnout?

Pane starosto, další volební období je tedy před vámi, kolikáté? Už sedmé pro vás osobně jako starostu na radnici?
Ne, úplně přesně bych to definoval jako stále první volební období. Kdysi dávno jsem byl místostarostou a teď už šesté volební období čili 21. rok jsem starostou. Čili dohromady táhnu 25 let na hranici.

Někde jsem četl, že byste byl rád, kdyby to pro vás bylo už poslední funkční období ve vedení chlumecké radnice. Že už se cítíte za ta léta trošku opotřebovaný. Jak to je?
Ano, k tomu se hrdě hlásím, že jsem velmi opotřebovaný. Někdy si připadám, že mi je 150 let, někdy, když se potkám s dobrou partou kamarádů, tak si připadám, že jsem ještě puberťák. Ale všechno je relativní. Na druhou stranu nastal čas skutečně po ukončení tohoto funkčního období, které jsem nyní začal, abych uvolnil židli mladším.

V příštích letech by se v Chlumci mohlo narodit 100 rodinných domů, což znamená příliv mladé krve. A to je vždy dobře.
Ing. Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou

Pojďme si připomenout, jak byly karty v Chlumci nad Cidlinou po komunálních volbách rozdány. Vaše KDU-ČSL ve volbách těsně zvítězila, druzí byli Nezávislí Chlumec nad Cidlinou, v 21členném zastupitelstvu máte shodně po 6 mandátech. A třetí skončila ODS se třemi křesly, stejně tak i Volba pro město, která má také tři křesla. Potom Nestraníci se dvěma mandáty a ČSSD s jedním zastupitelem, je to tak?
Ano, je to přesná informace. A na základě toho a na základě mých dlouholetých zkušeností jsme se pokusili sestavit co nejširší koalici. Takovou, že vlastně žádná opozice není. V sedmičlenné radě máme poměrné obsazení, i v dalších funkcích jsou lidé z různých profesí, což je také důležité. A myslíme si, že politika do šestitisícového města moc nepatří. Tam je to všechno o práci a styku s voliči. Politika je vždy před volbami jako takové záblesky a jiskřičky. Ale potom si už na to nikdo nehraje. Zaplať pánbůh.

Chlumec nad Cidlinou

Jak se Chlumec za ty roky, co děláte starostu, proměnil? Když se ohlédnete, je to dlouhých 25 let.
Musím konstatovat, a za to jsem velice rád, že stále mírně roste. Už jsme šestitisícové město. A rád bych samozřejmě, abychom rostli i dál. Máme na to docela dobře nakročeno, protože jsme teď několik let horečně připravovali podle územního plánu další rozvojové lokality, především na rodinnou zástavbu. Byty také, ale hlavně rodinné domy. Takže máme nakročeno k tomu, že by se v příštích letech mohlo v Chlumci narodit minimálně 100 rodinných domů, což znamená příliv mladé krve. A to je vždy dobře.

Dopravní situaci v Chlumci nad Cidlinou, který byl hodně ucpaným městem, vyřešila nedaleká dálnice. Ale zase nastal problém, kdy si obchodníci stěžovali na odliv zákazníků. Už je to zažehnáno? Už se podařilo tuto záležitost překonat?
I toto je relativní. Protože před zhruba devíti lety Chlumec úpěl strašlivým způsobem. Tou dobou přes centrum projíždělo 31 000 automobilů za 24 hodin. Čili desítky staticky narušených domů. A to máme za sebou. Dokonce přidám jednu perličku. Když jsme před těmi lety tedy konečně odklonili dopravu, tak si přišli stěžovat lidé, že nemohou spát, protože je tam ticho. Tak jsme se potom tomu srdečně zasmáli. Na druhou stranu máme v poslední době určité stížnosti, že nám opět kamiony do Chlumce jezdí. Je to o tom, že silnice první třídy nemají tzv. mýtné brány a jim nemůžeme v průjezdu příliš bránit. Navíc Chlumec nad Cidlinou nemá před sebou onen smutný efekt, že pokud vede mezinárodní a tranzitní doprava mimo město, že se stane mrtvým městem. Chlumec nad Cidlinou je totiž pěticípá nepravidelná dopravní hvězdice ve směru od Prahy, od Hradce Králové, od Kolína, Jičína i od Pardubic.

Bude nebo nebude stát v Chlumci nad Cidlinou v nejbližších letech nový dopravní terminál?

Cestujícím slouží na novém dopravním terminálu 9 nástupišť. Vybavená jsou digitálními tabulemi s časy odjezdů a příjezdů

Chlumec nad Cidlinou dál uvažuje o novém dopravním terminálu. Ten by měl nahradit stávající autobusové nádraží. Vzniknout by mělo i několik desítek nových parkovacích míst. Radnice chce už v příštím roce žádat o dotaci a o stavební povolení a pokud uspěje, nemělo by vzniku nového terminálu nic bránit. Mělo by jít o stavbu, která by byla moderní a důstojná. 

Tedy takový dopravní uzel.
Ano, je to takový dopravní uzel včetně železničního uzle. Což zakládá fakt, že Chlumec nad Cidlinou bude vždy živé a současné město. Někdo by možná řekl až moc živé. Protože přes náměstí projede stále asi 10 000 automobilů za 24 hodin. Ale proti té hrůze jaká tady panovala, je to paráda.

Chlumec nad Cidlinou se stává tedy dopravním uzlem v našem kraji. A tak by jistě zasloužil i nový dopravní terminál. O něm se v Chlumci nad Cidlinou už debatuje spoustu let.
Myslím, že o tom debatujeme čtvrtý rok. Jsme v napjatém očekávání, abychom získali zajímavé evropské dotace, máme úplnou projektovou dokumentaci. Ale když má něco mít nějaké problémy, tak v Chlumci je vždy máme. Potýkali jsme se dlouhodobě s nevyřešenými majetkoprávními vztahy, protože stavební zákon zase kulhá na obě nohy. Čím více se to naši chytří poslanci snaží vylepšit, tím víc je to horší. Co dříve náš úředník vyřešil třeba za týden, tak dnes řeší měsíc. Do toho zasahují prvky super demokracie, že se kdekdo může různě odvolávat, a tak dále. To jsou další problémy.

Zámek Karlova Koruna

Vy jste měli problém v malým pozemkem. Ten patřil člověku, který se kdysi dávno odstěhoval do Francie, kde v polovině minulého století zemřel. Je to tak?
Ano, zákonitě zemřel. A protože už zemřeli i jeho synové, vypátrali jsme šest vnoučat, s kterými jsme už dnes naštěstí ve styku. Ovšem je to klopotné. Museli jsme najmout frankofonního právníka, pravděpodobně budu muset jet do Marseille osobně se s těmi potomky setkat, aby nám dali souhlas k této stavbě. Jsme v naději, že bychom mohli v příštím roce dopravní terminál za 35 milionů korun vybudovat.

Nebyla pro evropské dotace lhůta do konce roku, aby se to vše vyřešilo a podepsalo? A stavební povolení vydáno?
Určité lhůty tam jsou, ale my naštěstí spadáme do ranku ITI, což je Hradecko-pardubická aglomerace se speciálními finančními prostředky z EU. Dá se nějakým způsobem domlouvat mezi těmi městy, jak kdo má přípravu, tak se dá také měnit pořadí. My jsme tedy na řadě, a předpokládám, že to určitě dopadne a v roce 2020 bude terminál konečně stát.

Už přes rok nejdou jediné veřejné hodiny na náměstí v Chlumci nad Cidlinou. A budou stát asi dál

Hodinový stroj (ilustrační foto)

Hodiny na kostelní věži v Chlumci nad Cidlinou už přes rok ukazují stejný čas - pár minut před desátou. A protože se radnice nedokázala shodnout na dalším postupu s památkáři, zdá se, že to ještě nějakou dobu vydrží. 

Co ještě dalšího v současnosti řešíte? Slyšeli v našem vysílání reportáž o stojících kostelních hodinách na náměstí. Že už přes rok ukazují stále jen za pět minut deset.
Ano, dvakrát za den ukazují naše hodiny už přes rok přesný čas, což je docela smutné. Měli jsme snahu pomoci církvi, protože kostelní věž není města, patří římskokatolické církvi. Je to chrám svaté Voršily. A tam jsme už před mnoha lety rozhodli, že se o ty hodiny město bude starat. Platili jsme obětavé lidi, kteří tam každý den museli vylézt a opravovat čas, natahovat a promazávat krásný hodinový stroj. Jenomže bohužel památkáři uvažují trošku v jiném rozměru než my. Chtěli jsme ten stroj odstavit a dát ho do muzea Loreta, kde ho vidělo na 5 000 lidí ročně. Tam by jej i tito bývalí nástrojaři uměli dále opravovat. Ale dozvěděli jsme se, že stroj na věži bude muset zůstat, asi aby ho nikdo už nikdy neviděl. Takže tam pravděpodobně shnije. Nemyslím si, že to je správné rozhodnutí památkářů. Měli by také se někdy zamyslet se nad tím, co je zdravý selský rozum.

Ing. Miroslav Uchytil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste chtěli původní hodinový stroj nahradit novým moderním digitálním elektronickým. Aby už nemusel nikdo chodit několikrát denně natahovat a kontrolovat ten čas. Aby to šlapalo samo.
My už zkrátka nikoho takového v Chlumci nemáme, protože to vyžaduje určitou zručnost. Jak jsem řekl, nástrojaři, kteří dříve byli mistři, se dnes přidali k lidem se zdravotními problémy. Takže nám hodiny ukazují za pět minut 10. V Chlumci se zastavil čas.

Jak to vypadá, pane starosto, s novou knihovnou na náměstí?
Otevřeli jsme ji loni v květnu a měli jsme zase strašné problémy s památkáři. Konkrétně tedy ne úplně s nimi, ale s určitou skupinou lidí, kteří nám v tom chtěli zabránit. Naštěstí se podařilo odrazit všechny různé útoky, budova na náměstí stojí. A mohu hrdě prohlásit, že za ten půlrok, už má registrováno dvakrát více čtenářů, než měla doposud. O knihovnu na náměstí každý zakopne. Lidé, kteří k nám jezdí z venkova nakupovat, se tam registrují a stále zvyšujeme počty registrovaných čtenářů. Nahoře je ještě polyfunkční budova, tam máme ještě sál pro základní uměleckou školu.

Vaše knihovna se může pyšnit 40 000 tituly a je tak druhou největší knihovnou v našem Královehradeckém kraji.
Přesně tak.

Ing. Miroslav Uchytil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Pane starosto, moc vám děkuji za návštěvu v Českém rozhlase Hradec Králové. A těším se na další setkání. Máte toho ještě hodně před sebou, stále je co řešit. Ať se vám v tomto směru daří.
Zdravím všechny, mějte se krásně a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související