Pokud si chcete napustit svůj zahradní bazén, měli byste o tom dopředu informovat vodohospodáře

3. červen 2021 09:43

Lidé začínají napouštět z vodovodů své zahradní bazény. To s sebou ale nese řadu problémů v některých lokalitách. Řešením je o větším odběru vody předem informovat vodohospodáře, případně si nechat vodu dovést. 

V místech, kde jsou menší vodojemy, nebo slabší tlak vody, může totiž dojít i ke zhoršení kvality vody nebo jejímu úplnému zastavení.

Čtěte také

„O víkendu najednou provozáci říkají, že letí hladina dolů nebo že se práší z vodojemu. To je takový slang. Z ničeho nic nám systémy hlásí, že ubývá hladina vody ve vodojemu," popisuje ředitel vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný komplikace, které jeho kolegové museli teď řešit.
„Vyjede služba a začne pátrat po tom, jestli je někde nějaká porucha. A potom jsme zjistili, že pán si napouštěl bazén o objemu 50 kubíků vody."

Výsledkem bylo to, že někteří sousedé měli kvůli tomu zakalenou vodu a někteří byli úplně bez ní.

„Změní se tlakové poměry a rychlosti v trubkách a může to zapříčinit zakalení vody i v dalších lokalitách. Nejen pro onu ulici, kde má zákazník bazén, ale i ve větších lokalitách, kde může docházet k těmto problémům," vysvětluje Richard Smutný, co se děje, když někdo ve velkém začne odebírat vodu z vodovodního řadu.

Plavání, bazén

V obcích, kde mají menší vodojem, mohou obyvatelé kvůli neohleduplnému chování jednoho ze sousedů zůstat bez vody i několik dní. Celý systém potrubí se totiž zavzdušní a je potřeba ho vyčistit.
„Takové napouštění bazénu znamená třeba na dva až tři dny odstávku vody. Lidé si musí pro vodu chodit do cisteren někam na náves."

Čtěte také

„Představte si jen malý bazén o velikosti tří metrů, kolik je tam zapotřebí napustit vody. A jestliže se to přes víkend napustí, tak okamžitě reaguje vodovodní řad sníženým tlakem nebo není prostě voda vůbec," líčí starostka Kopidlna Hana Masáková za ČSSD.

Několikrát prý loni v létě a už i letos museli řešit domácnosti v menších obcích, které se najednou ocitly bez pitné vody.
„Je tam opravdu problém s napouštěním bazénů. Apelujeme nejen na trvale žijící obyvatele, ale hlavně na rekreanty, kteří přijedou, protože je vody opravdu nedostatek."

Pokud chce někde rychle napustit bazén, může se obrátit na vodohospodáře a požádat o dovoz cisternou. V Kopidlně dokáží pomoci hasiči.

„Mají různé studně a nádrže, kde mohou načepovat vodu a dovézt ji na určené místo," dodává starostka Hana Masáková.

Spustit audio

Související