Pojďte s námi za jedním hudebním dušičkovým příběhem. Vydáme se společně do Nového Města nad Metují

1. listopad 2020 09:56

O svátku Všech svatých vás zavedeme na hřbitov s kostelem téhož jména v Novém Městě nad Metují. Zastavíme se u hrobky rodiny Smetanovy. Otec Bedřicha Smetany v novoměstském panském pivovaře sládkoval - a jen pár měsíců chybělo a slavného rodáka neměla Litomyšl.

Čtěte také

Na vycházku „dušičkovou" vás zve ředitel městského muzea v Novém Městě nad Metují Jiří Hladík a reportérka Eliška Pilařová.

Novoměstský hřbitov za klášterem Milosrdných bratří stával kdysi na kraji města. Dnes vede kolem frekventovaná silnice. Tady na hřbitově ale panuje klid. Stojíme u hrobky rodiny Smetanovy. Je nádherná a udivuje tím, že travertin, ze kterého je sestavena, vydržel tak krásně bílý.

„Jsou tu také vidět zalité květiny. Hrobka pochází až z roku 1930 a nechal ji postavit František Smetana, jeden z příbuzných široké rodiny Bedřicha Smetany. Byl to drogista v Ružomberoku na Slovensku. Přestože žil daleko od Nového Města nad Metují, tak si vážil odkazu smetanovské rodiny, která tady ve východních Čechách zanechala svoji stopu."

Klavír, na kterém hrával Bedřich Smetana

Je tu pohřbena i sestřenice Bedřicha Smetany Louisa, jejíž jméno nese slavná Louisina polka. I když její jménu tu není vidět napsané mezi těmi ostatními.
„Je to pravda, opravdu by Louisa měla být v této hrobce pohřbena."

Leží tu také rodiče Bedřicha Smetany i jeho vnučka Pavlínka Cihlářová. Ta má samostatný hrob kousek odtud. Zemřela ve vysokém věku přes 90 let. A je to vlastně poslední příbuzná v přímé linii slavného skladatele.

Čtěte také

„Ona měla pohnutý osud ve svém mládí. Když se chodila hrát učit na klavír k Bedřichu Smetanovi tak nebyla bohatá. Ovšem díky svému slavnému dědečkovi dostávala rentu od města a peníze jí dávala i místní zámecká rodina Bartoňů z Dobenína."

Ona se nikdy nevdala. Dokonce jednu dobu vyučovala hru na klavír v Malých Svatoňovicích. A údajně ji podporovala i Božena Čapková, maminka sourozenců Karla, Josefa a Heleny Čapkových.

„Můžeme se ještě podívat ke hřbitovnímu kostelu Všech svatých. Tady si můžeme přečíst desku s nápisem: V těchto místech pohřben jest František Smetana, bývalý zdejší zámecký sládek, otec slavného skladatele Bedřicha Smetany."

Pamětní deska: Tady se narodil Bedřich Smetana

„Když byla zhotovena hrobka, u které jsme stáli, tak ostatky Františka Smetany, Bedřichova otce, byly z tohoto místa vyzvednuty a přesunuty do rodinné hrobky. Ovšem deska, která tu byla osazena novoměstskou obcí na paměť stého výročí narození Bedřicha Smetany, na místě zůstala až do dnešních dnů," dodává Jiří Hladík.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související