Podzim mi chutná a voní jako skvělá česká jablka, tvrdí předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík

19. září 2022

Ovocnářská radioporadna. Kdy úrodu ovoce na našich zahrádkách sklízet, jak ji uskladňovat. Které odrůdy jablek jsou proti pádu a které jsou vhodné zejména na moštování?

Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, hovoří v naší radioporadně na téma: sklízení a uskladnění jablek, odrůdy odolné proti pádu, odrůdy do vyšších poloh a také moštování.

Jak podle vás chutná podzim?
Určitě je podzim spjatý s dozráváním jablek, takže z mého pohledu podzim chutná tak dobře jako chutnají skvělá česká jablka.

Čtěte také

Jaké jablko jste snědl naposledy a kterou odrůdu máte nejraději?
Naposledy jsem měl odrůdu Gala, protože to je jablko, které se v našich sadech hodně pěstuje a v těchto dnech se sklízí u profesionálních pěstitelů. A jinak v podstatě jím jablka prakticky denně po většinu roku, protože to patří k mojí práci. Ochutnávám, v jaké jsou kondici, jestli je možné už sklízet, jestli je lze nabídnout zákazníkům.

A mezi mé oblíbené určitě patří zejména naše české odrůdy, jako je odrůda Šampion, kterou mnozí zahrádkáři budou znát. Z těch zahraničních, které se tady u nás pěstují, je to odrůda Jonagold, nebo z novinek, které máme z českého šlechtění, třeba vynikající odrůda Admirál.

Staré anglické přísloví říká, že jedno jablko denně drží daleko od doktora. Což perfektně vyjadřuje, že jablka jsou skvělou lékárnou.
Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky

To znamená, že jablka jsou pro zdraví. Říká se, že jsou plná cukru, že bychom je měli jíst spíše dopoledne.
Určitě jablka nějaký cukr obsahují, ale velmi se to liší. Máme spoustu skvělých odrůd, která jsou vhodná i pro lidi, kteří cukru mnoho nemohou, tedy pro diabetiky. Třeba stará odrůda Zvonkovo, nakyslá, vynikající na pečení, ale samozřejmě i na jídlo, která se přímo k tomu doporučuje.

Čtěte také

Ale už jedno staré anglické přísloví říká, že jedno jablko denně drží daleko od doktora. Což si myslím, že perfektně vyjadřuje, že jablka jsou skvělou lékárnou. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a také vlákninu, která nám pomáhá při zažívacích potížích.

Také vám letos padala hodně jablka ze stromu?
Většinou padají jablka, která jsou nějak poškozená. To znamená, že mají nějakou chorobu. Typicky červivá jablka napadená obalečem jablečným. Sama o sobě jablka příliš nepadají. Pouze pokud je opravdu velké sucho, což v těchto posledních dnech není.

Jak tedy hodnotíte letošní jablečnou sezónu?
Letošní sezóna jablek je velmi dobrá, protože jsme měli relativně příznivé počasí. Pro ovocnáře je rozhodující období jara, těsně před květem, ale i po odkvětu. Tedy první polovina května je to období, kdy k nám běžně přicházejí takzvaní zmrzlí muži, kteří dokáží úrodu významně ovlivnit. A to se v letošním roce víceméně nestalo, takže úroda je v profesionálních sadech dobrá. Odhadujeme, že bude asi o pětinu vyšší než v minulých letech.

Ovocnářská unie ČR
je zájmové sdružení ovocnářů a školkařů všech typů podnikatelských subjektů. Sdružuje na 600 členů s produkční plochou 11 500 ha intenzivních sadů a ovocných školek. Je tvořena pěti regionálními uniemi a Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousích.

A na zahrádkách i v alejích vidíme, že jablek je opravdu hodně, protože tam přeci jen úroda kolísá trošku více než u profesionálních sadařů. Takže úroda v jednom roce může být veliká a v druhém roce potom naopak velmi malá. Ale teď jsme v roce hojnosti.

Královéhradecký kraje je velmi rozmanitý, co se nadmořské výšky týče. Pokud se rozhodneme nějaký ovocný strom na podzim zasadit, tak to je ono specifikum, podle kterého bychom se měli rozhodovat?
Ano, náš kraj je pro ovocnáře velmi vhodný, máme tady velmi dobré pěstitelské oblasti v podstatě ve všech okresech, snad možná s výjimkou Trutnovska. Ale když vybereme správnou odrůdu, tak lze jablka pěstovat i ve vyšších polohách. Musíme mít ovšem na paměti, že o tom rozhoduje nejen odrůda, ale také podnož, na které onu odrůdu vysazujeme.

Čtěte také

Každá odrůda má samozřejmě určitá specifika podle toho, jestli je bujněji rostoucí nebo méně rostoucí. Tady určitě doporučím, aby se zájemci obrátili na někoho z ovocných školkařů, kteří prodávají ovocné výpěstky, ideálně přímo v těch ovocných školkách, aby to nebyl jen překupník. Protože školkaři dokáží zákazníkům dobře poradit, jakou odrůdu, v jaké kombinaci, s jakou podnoží a do které oblasti, zvolit.

Které jabloně nejvíc voní? Protože uskladněná jablka provoní celý sklep.
Na stromě voní většinou ta jablka, která když sklízíme, tak jsou ideálně hned zralá. Protože zralé jablko produkuje přirozeně plyn, který se jmenuje etylen, to je to voňavé. A když se zavřou jablka v nějakém skladě nebo sklepě, kde nedochází k odvětrávání, a ona tam začala zrát, tak se ten plyn kumuloval a příjemnou vůni jablek začínal vytvářet.

My, jako pěstitelé, z té vůně ale radost nemáme, naopak. Sklady musíme odvětrávat, protože jinak jablka zrají velmi rychle, což chceme. Ale každý, kdo vstoupí do takového voňavého skladu ovoce, tak je ohromen nádhernou vůní. A to je také důvod, proč bychom měli jablka skladovat odděleně, protože jablka velmi dobře jímají i další pachy.

Celou jablečnou radioporadnu s Ing. Martinem Ludvíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.