Podle klimatologů planetu čeká další rekordně teplý rok. Při dalším oteplování hrozí, že se klima stane nepředvídatelným

Podle Světové meteorologické organizace může globální oteplování už v příštích pěti letech překročit hranici jednoho a půl stupně Celsia. Pravděpodobnost je skoro jedna ku jedné, uvádí nejnovější klimatická předpověď Světové meteorologické organizace. „Nemusí to znamenat nutně katastrofu, ze které už není návratu, ale příznivá zpráva to rozhodně není,“ říká Radan Huth z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd.

Současná průměrná roční teplota je o 1,2 °C vyšší, než byla v polovině 19. století. To je doba, kdy vědci začali světovou teplotu podrobněji měřit. Při dalším oteplování planety hrozí, že se klima stane nepředvídatelným.

Čtěte také

„Dřív nebo později se přes 1,5 stupně dostaneme. Roli v tom hraje to, že čím větší je nárůst teploty, čím pokročilejší změna globálního klimatu je, tím více převažují negativní důsledky oteplování a dalších změn. Z toho důvodu je samozřejmě rozumné držet nárůst teploty co nejnižší,“ vysvětluje Radan Huth.

„Okolo dat z poloviny 19. století je určitá nejistota – plus mínus jeden, dvě desetiny stupně Celsia. Takže referenční stav, vůči kterému se vymezujeme, je nejasně určený. Proto ani 1,5 stupně není úplně přesná hodnota. Je tedy možné, že výrazně negativní projevy klimatické změny mohou nastat i pod touto hranicí,“ doplňuje Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

„Některé systémy jsou velmi ohroženy už za současné situace – klasické příklady jsou korálové útesy a deštné pralesy. Jiné snesou více.“
Tomáš Halenka

S čím už si příroda neporadí?

„Jedna věc je, kolik změny si můžeme dovolit, abychom mohli předpokládat, že se systém bude pořád chovat tak, jak ho chápeme, jak ho umíme a jak víme. A druhý aspekt spočívá v tom, za jakých podmínek začnou být různé systémy často i nevratně zasaženy. A tam není jednoduchá hranice,“ upozorňuje Tomáš Halenka.

Odborníci teď říkají, že jedinou možností, jak zachránit korály a korálové útesy ve Středozemním moři, je přijmout radikální opatření

„Jsou systémy, které jsou velmi ohroženy už za současné situace – klasické příklady jsou korálové útesy a deštné pralesy. A pak jsou systémy, které jsou odolnější, snesou toho více,“ dodává s tím, že oteplování má i vliv sociokenomický, tedy co dokáže lidská populace unést, pokud jde třeba o dostupnost vody a další důsledky.

Při dalším oteplování planety hrozí, že se klima stane nepředvídatelným. Přestanou platit zákonitosti, podle kterých se dnes sestavují klimatické modely a předpovědi.

Nepředvídatelné klima a projekt Perun

Zatím ale předvídatelné je a svědčí o tom i nejnovější zpráva světových meteorologů, která podle vývoje teplot, oceánských cyklů a dalších jevů s určitou mírou přesnosti předpovídá klima na příští roky.

„Byť je Česká republika z hlediska rozlišení těchto globálních modelů relativně malá, předpověď se dá aplikovat i pro naše teritorium, konstatuje Tomáš Halenka.

V rámci programu Prostředí pro život Ministerstva životního prostředí už teď experti pracují na projektu nazvaném  Perun. Jednou z jeho součástí je právě i klimatická předpověď pro Českou republiku. Na sezónu několika let až desetiletí se v něm snažíme tuto informaci rozvést pro potřeby v České republice,“ popisuje Halenka.

Podle předpovědí pro určitá menší území pak například zemědělci nebo lesníci budou moct plánovat péči o krajinu a do určité míry se připravit na extrémní počasí.

autoři: Martin Srb , agf
Spustit audio

Související