Plzeňský fotbalista David Limberský oznámil konec kariéry

10. červen 2021 13:45, aktualizováno

David Limberský ukončil kariéru. Sedmatřicetiletý krajní bek se tak příští týden už nezapojí s týmem Michala Bílka do přípravy na novou sezonu.

Bývalý reprezentant, který na sebe upozornil nejen skvělými výkony na hřišti, ale také několika excesy, končí jako poslední z velkých osobností úspěšné party trenéra Pavla Vrby v dresu Viktorie Plzeň.

„Během dovolené jsem měl hodně času přemýšlet a rozhodl jsem se ukončit svoji profesionální kariéru, moje tělo už řeklo dost,“ oznámil obránce David Limbebrský důvody pro ukončení veleúspěšné kariéry. Do A týmu Viktorie se poprvé dostal ve dvaceti letech.

„Když jsem byl v Plzni, tak jsem měl takový sen, abych dal rozhodujícího góla, který by znamenal posun do první ligy, ale že bych někdy uvažoval o tom, že se v Plzni udělá titul, nebo že se bude hrát evropská liga, nebo liga mistrů, tak to mě nenapadlo,“ vyznal se.

První mistrovský titul i debakl

Krátce se Limberský mihl v italské Modeně a také v pražské Spartě, téměř celou kariéru ale oblékal dres Viktorie. S ní v roce 2010 vyhrál český pohár a o rok později poprvé v klubové historii mistrovský titul. „Každý nás po prvním titulu zatracoval, že to byla náhoda, ale jsme tady pořád,“ komentoval.

S Viktorií získal krajní obránce všech pět dosavadních titulů a třikrát si zahrál také Ligu mistrů. Nechyběl třeba ani u debaklu 0:5 na hřišti Bayernu Mnichov v roce 2013.„Samozřejmě toho fotbalu moc nebylo, protože většinou jsme lítali bez balonu, i když jsme měli balon, tak jsme ho do pěti sekund ztráceli. Je to takové ponižující, ale bohužel takový je rozdíl mezi Bayernem a Plzní,“ uvedl po zápase.

Limberský a jeho průšvihy

Kromě fotbalových úspěchů sklízel plzeňský bohém také kritiku za své činy. Disciplinární komise Limberského potrestala několikrát. Například v roce 2012 za nafilmovanou penaltu a výroky proti Spartě dostal pokutu 40 tisíc korun. „Zaškobrtl jsem o nějakou sparťanskou nohu, jasný kontakt, jasná penalta,“ bránil se tehdy v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi. Od té doby jej při zápasech na Letné provázel pískot a zlostný pokřik fanoušků Sparty. Pokřik, na který si zvykl a který zdomácněl i mezi příznivci Viktorie.

Své si s Davidem Limberským prožil trenér Pavel Vrba, který jej vedl řadu let v Plzni a také v české reprezentaci. „Já jsem měl s Davidem několik pohovorů, vysvětlil jsem mu určitá pravidla, která chci, aby dodržoval, on to ví, a doufám, že to tak bude,“ řekl trenér.

V září 2015 Limberský havaroval s alkoholem v krvi a poté reprezentační bek na hřišti předvedl pantomimu na téma řízení automobilu. „David patří do nominace, nezáleží na tom, jak je koncentrovaný, podle mě je to hráč, který do mužstva patří a bude záležet jenom na něm, jak dlouho tam vydrží,“ nepochyboval Pavel Vrba o fotbalových kvalitách Davida Limebrského. Ten pro něj byl v Plzni na levém kraji obrany vždy první volbou.

Stovek zápasů si považuje

Reprezentační kariéru uzavřel po 40 zápasech v národním týmu na Euru 2016. Letos v únoru odehrál na hřišti Brna svůj čtyřstý ligový duel. „Nikdy bych neřekl, že se k takovému místu dopracuju, vážím si toho a není to samozřejmost, odehrát 400 ligových zápasů. Je to pocta a jsem rád, že zdraví mi vydrželo a výkonnost také,“ vážil si Limberský odehraných zápasů v nejvyšší soutěži. Těch soutěžních v plzeňském dresu odehrál 544 a nastřílel v nich 25 gólů.

autoři: Vladislav Janouškovec , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio