Plán na zavedení úsekového měření rychlosti v Novém Bydžově a jeho okolí zatím město odkládá

23. únor 2024 07:30

Úsekové měření rychlosti v Novém Bydžově, Nepolisích, Skřivanech, Smidarech nebo Prasku zatím nebude. Plánovanému zavedení úsekových radarů předcházelo vypracování studií a posudků. A právě jejich výsledky rozhodly, že se záměr zatím odkládá.

Čtěte také

„Vyšla taková statistická čísla, že v našem regionu zase ta doprava není natolik tranzitní, a vozidla nepřekračují rychlost o tolik kilometrů v hodině, jak se na první pohled může zdát,“ popisuje místostarosta Nového Bydžova Matěj Novotný z ODS.

Právě Nový Bydžov by byl městem, které by veškerou agendu kolem přestupků muselo za obce zpracovávat, a muselo kalkulovat o to víc.

Jednoznačný výstup ze studií ale úplně nebyl. „Je to na hraně, jestli by se to vyplatilo vůbec instalovat nebo ne. A po zvážení celkových nákladů na výstavbu a realizování tohoto úsekového měření rychlosti, nám to vyšlo jako nerentabilní.

Čtěte také

Obcí, ve které studie ukázaly přestupků poměrně dost, jsou třeba Nepolisy. Tam už podle nezávislého starosty Dušana Šustra doufali, že se měřit v dohledné době začne. „Není to úplně na dobré cestě, jak jsem si třeba v minulosti myslel. Doufali jsme, že už budeme třeba v nějakých přípravách instalací stožárů pro další vybavení průjezdných měření nebo alespoň i momentálního měření rychlosti. Ale prostě nejde to.

Město Nový Bydžov přesto začalo hledat cesty k tomu, jak dopravu zpomalit, říká Matěj Novotný. „Ať už se to bude týkat například nějakého vodorovného značení na silnicích, nebo případně zvýšením počtů kontrol státní nebo městskou policií.

Právě na častějších kontrolách v podání dopravních hlídek se už pracuje, říká místostarosta Nového Bydžova Matěj Novotný. Město například uzavřelo veřejnoprávní smlouvu s obcí Smidary. „Na preventivní měření rychlosti . V tuto chvíli to probíhá administrativním kolečkem na krajském úřadě, zda nám onu veřejnoprávní smlouvu schválí nebo nikoliv.

Čtěte také

„A následně se bude žádat dopravní inspektorát Policie ČR o schválení úseků v těch daných místech, jak si to představitelé obce Smidary představují. A potom jsme připraveni do těch vesnic na ta místa jezdit nahodile měřit rychlost, dodává Matěj Novotný.

Smlouva bude platit i v místních částech Chotělice a Červeněves a o podobnou spolupráci budou usilovat i další obce na Novobydžovsku.

„Bodlo by to, pokrčil starosta Nepolis Dušan Šustr rameny s tím, že nejsou výjimkou ani řidiči, kteří obcí zatím s vědomím pravděpodobné beztrestnosti projíždějí osmdesátkou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související