Pevnost Fort Carré chránila francouzské hranice, později ji proslavil James Bond

Patří k historickým monumentům na jihu Francie. Pevnost Fort Carré zaujme hlavně svou architekturou, která vychází jednoduše už ze samotného názvu. Stavba je samozřejmě čtvercová. Najdeme ji mezi městy Nice a Antibes, právě tam měla chránila francouzské území před nájezdy. Ne vždy se to ale podařilo, jak zjistila naše spolupracovnice ve Francii Marie Sýkorová.

Pevnost je nejlépe viditelná už z přístavu, z města Antibes. Nachází se ve výšce pouhých dvacet šest metrů nad mořem. V pevnosti nás vítá dnešní průvodkyně, Cathy: „Tady jsme v nejstarší části opevnění z roku 1553. Čtyři bašty, které vidíte kolem, byly vybudované až o několik let později. Pevnost začala sloužit svému účelu na konci 80. let 16. století.“

Nedobytné zdi

Pevnost hostila v době míru padesát vojáků a v době války až čtyřikrát víc. Co na první pohled ale hned zaujme, to je samozřejmě tloušťka stěn, které měly být nedobytné.

Podzimní šedivý nečas se k prastarým zdem pevnosti hodí

Podívejte se tady. Tloušťky stěny věží uvnitř pevnosti jsou čtyři a půl metru. V částech, kde jsou bašty, v jednotlivých špičkách budovy, je pak tloušťka o něco menší. A to mezi dvě a půl a třemi metry,“ ukazuje Cathy.

Bašty se vybudovaly až později, v druhé části konstrukce pevnosti. A nesou názvy Antibes, Nice, Korsika a Francie. Podle toho, kam která směřuje a před kým měla chránit,“ vysvětluje.

Stráž nad hranicí

Stará kuchyně, která má dvě ohniště, pochází ze 16. století. Teď už ale stoupáme na ochoz. „Abych vás neochudila o historii: pevnost pravděpodobně navrhl vojenský architekt Jean de Renaud. Měla chránit město Antibes a vůbec celou francouzskou hranici, kterou určovala řeka Var,“ poučuje nás průvodkyně.

Pevnost se změnila ještě pod návrhem slavného vojenského architekta Markýze z Vauban.

Teď už se ale můžeme podívat z vyhlídky. „Dvě věže v centru Antibes patří Picassově muzeu a katedrále. Pod nimi vidíte přístav, který má místa až pro 1900 lodí. Je to největší přístav na vodní sporty v Evropě. A to vzhledem k počtu lodí a jejich tonáží,“ říká na ochozu Cathy a vede nás po schodech dolů zpět do pevnosti.

Slavný host James Bond

Všimněte si těchhle dveří. Velký vstup pro kanóny a malý pro vojáky. Dveře proslavil Sean Connery jako James Bond ve snímku Nikdy neříkej nikdy. Natáčela se tady taky scéna, jak jede na koni a skočí z ochozu do vody. To už ale nebylo přímo tady u nás,“ usmívá se.

Kolem pevnosti je totiž chráněný háj s divokými olivovníky, jak na závěr říká průvodkyně Cathy. Fort Carré patřila k těm spolehlivým, skoro nedobytným pevnostem. Podlehla jen jednou, před třemi sty lety Angličanům.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související