Peer projekt se osvědčil, Jablonec dá diakonii na dohled nad mladistvými v ulicích další peníze

1. prosinec 2023 14:06

Peeřií v Jablonci nad Nisou dohlížejí na skupinky mladých lidí nebo dětí. Město s tím přišlo v reakci na několik případů, kdy mladí násilníci na své vrstevníky útočili.

Čtěte také

Peeři jsou sociální pracovníci, kteří chodí v podvečerních hodinách do problematických částí města, kde se obvykle mladí lidé scházejí. Jejich úkolem je zjistit, co je k agresivnímu chování vede. Mají se mladým lidem přiblížit a pochopit jejich chování. A také navrhují nebo organizují různé volnočasové aktivity.

Peer program v Jablonci nad Nisou vznikl jako reakce na útoky mladistvých na další obyvatele nebo své vrstevníky, šlo o obtěžování, šikanu, krádeže i bití. Radnice doby podnikla několik kroků, aby útoky zastavila.

Peeři v ulicích působí už od května 2023. Za prvních pět měsíců činnosti navázali pracovní vztah s víc než 1 500 dětmi z cílové skupiny. Podle jabloneckého primátora Miloše Veleho z ODS se peeři stali nezastupitelným prvkem v systému prevence práce s mládeží.

Peer program zaštituje diakonie Českobratrské církve evangelické a kvůli velkému zájmu přijímá další pracovníky.

Radnice na program přispívá jednorázovými dotacemi, už poskytla necelých 380 tisíc korun. Zastupitelé na svém posledním jednání odsouhlasili finanční podporu na pokračování tohoto programu, a milion 200 tisíc korun.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související