Pasáž bývalého kina Dukla v Ostravě-Porubě září novotou a má i nové využití

15. červen 2018 06:45

Ze špinavého a zchátralého prostoru je galerie. Radnice nechala opravit vitríny, světlíky, chodníky a zrekonstruovala i vedlejší průchod, ve kterém jsou historické fotografie. Před vstupem do pasáže je netradiční dřevěná terasa a květinové záhony.

„Je to tady světlé, nemusíme se tady bát. Ještě aby to vydrželo,“ říká matka dvou malých dětí Martina Krestová.

Většina lidí z Poruby má k pasáži vztah, protože jí procházeli do kina Dukla, které tady fungovalo více než 40 let. Patří k nim 88letý Jiří Merta. „Do kina jsem chodil, to se chodilo za 6,50,“ vzpomíná. „Bylo strašné tady procházet – bezdomovci, špína. Teď to má úroveň, je to opravu pěkné. A do kina jsem chodila každý týden,“ dodává důchodkyně Danuše Klementová.

S nápadem využít pasáž jako galerii přišli prý při posezení u piva obyvatelé Poruby Robert Šafarčík a Jaromír Materna. „Nemyslím, že je to jen naše myšlenka, ale my jsme ji utavili do nějakého nápadu a podali na městské zásahy,“ říká Jaromír Materna.

Radnici se nápad zalíbil a uskutečnila ho ve spolupráci s architektem Davidem Kotkem bez dlouhých příprav. „Pokusili jsme se to udělat jako opravy bez velkého investičního projektu. A vyplatilo se to. Pomohli památkáři i útvar hlavního architekta,“ říká místostarostka Poruby Zuzana Bajgarová (ANO).

Podle pražského výtvarníka Jana Pfeiffera, který má ve vitrínách pasáže první výstavu, se to povedlo výborně. „Je to rekonstrukce podle mého gusta. Je to zviditelnění toho, co je na tom krásné. Místo se stalo až takovým chrámovitým prostorem,“ dodává výtvarník.

Současné umění chce radnice v galerii Dukla prezentovat i nadále. Jako kurátora si přizvala historika umění Tomáše Knoflíčka.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio