Otužování utužuje zdraví. Musí ale jít ruku v ruce se zdravým životním stylem

26. leden 2022

Určitě ale budete souhlasit, že ti co jsou otužilí, přežijí bez nemoci čas chřipek mnohem lépe a onemocnění se jim spíše vyhýbají. Možná jste si ale naopak s příchodem zimních měsíců dávali pozor, abyste nenastydli, a jste nyní zchoulostivělí. S otužováním začněte kdykoliv. Hlavní zásada ale zní: postupně, přiměřeně a pravidelně.

Z médií se často dozvídáme, že proti nachlazení i onemocnění COVID můžeme posílit imunitu mimo jiné i otužováním. A pak pro inspiraci například v televizi vidíme záběry otužilců, kteří plavou ve sněhu ve Vltavě. Rozhodně tyto zdatné otužilce nenapodobujte a neskákejte v zimě venku do vody.

S otužováním lze začít kdykoliv, ale je to dlouhodobý proces a běh na dlouhou trať. Je nutné začít pozvolna. Razantní otužování není vhodné pro nikoho, ani pro zdravé jedince.

Na otužování není nikdy pozdě. Na druhou stranu nečekejte, že když začnete na podzim, zima bude naprosto bez problémů jenom díky otužování.

Proč je otužování tak zdravé?

S otužováním můžete začít kdykoliv, ale musíte být zdraví. Ale důležitá je i míra, aby bylo přiměřené a hlavně pravidelné. Studená voda má na naše tělo blahodárný vliv. Cvičí všechny kapiláry v kůži a sliznici, aby byly pružnější a mohli dobře reagovat na změnu venkovní teploty. Tím jsme pak více odolní. To už ostatně v minulosti věděl známý lékař Kneipp a Priessnitz a právě na otužování a studené vodě postavili své léčebné metody.

Otužování je ve své podstatě životní styl, který přináší skutečné ovoce až po nějakém čase, ale zdraví se vám za to odvděčí.

Jak tedy postupovat?

Je nutné hlavně začít pozvolna a pomalu přidávat dávku, která bude stimulovat imunitu. To je velmi individuální. Důležité je začít a potom se otužovat se celoročně. Nejvhodnější je ranní čas, kdy v rámci ranní koupele přistoupíte k lehkému osprchování zpočátku vlažnou vodou, postupně vodu ochlazujete, až budete stát pod proudem studené vody. Když už si na to zvyknete, po ranním otužování můžete přidat i večer.

Důležité je ale nepřehánět, ze začátku stačí pár vteřin a postupně čas prodlužovat. Otužování by mělo být vždy příjemné. Pokud vám studená voda na celé tělo nedělá dobře, můžete začít se sprchováním studenou vodou pouze dolní části končetin. Teprve až si na to zvyknete přejděte na celé tělo. Záleží na to, co vám vyhovuje.

Části oděvu odkládejte venku postupně

Otužování je komplexní záležitost. Začínáme vodou a studenými sprchami, ale zároveň rozumně redukujeme oblečení. Ale nikdy nesmíte dopustit pocit, že vám je zima. Rozhodně nezačněte chodit v mrazu v lehké bundičce a krátkých kalhotách. Opět to musí být postupné.

Pokud jste doposud chodili v teplotě kolem nuly v čepici a rukavicích, nemůžete se vydat ven pouze ve svetříku. To je špatný postup. I oděv musíte odkládat postupně. Ideální oblečení je, vzít si ven několik vrstev tak, abyste oblečení mohli kdykoliv upravit – podle toho, jestli se chystáte na výstup do kopce nebo budete pomalu chodit po rovince.

Studená voda ano, ale nezapomínejte na čerstvý vzduch a přírodu

Jakkoliv je otužování zdraví prospěšné, samo o sobě nikoho nespasí. Pobyt na čerstvém vzduchu je důležitější než samotné otužování.

Je důležité otužování spojit se zdravým životním stylem. Nesedět doma u televize nebo v nevyvětraných místnostech, ale chodit pravidelně ven na delší procházky. Pouze tak se sliznice skutečně utuží a posilní.

Spustit audio

Související