Ostravský magistrát jedná o mimořádných dotacích pro fotbalový Baník a hokejové Vítkovice

26. leden 2021 14:42

Oba kluby si zažádaly o jeden milion korun na pokrytí ztrát způsobených koronavirem. Rada města finanční podporu doporučila ke schválení, což se nelíbí menším klubům. Primátorova náměstkyně pro sport totiž v prosinci avizovala, že se budou dotace na vrcholový sport snižovat o 20 procent a kluby mají šetřit.

„Za ty ostatní sporty si myslím, že by nás mrzelo, kdybychom si my – jako ty ostatní prvoligové týmy – nesáhli na nějakou tu mimořádnou dotaci,“ říká manažer basketbalistů NH Ostrava Tomáš Ostarek.

V prosinci dostal z města dopis, že dotace do sportu budou o 20 procent menší. Basketbalový klub by podle tohoto klíče dostal zhruba o 800 tisíc korun méně.

To už ale podle ostravské náměstkyně pro sport Andrey Hoffmannové (Piráti) neplatí. „Víte, že situace je turbulentní. Prostě v době schvalování rozpočtu se projednával daňový balíček a změna daní. V tuto chvíli vypadá ta situace o něco pozitivněji pro Ostravu, což nám dovolilo navýšit prostředky pro dotace,“ vysvětluje Hoffmannová.

Snižování dotací na sport podle ní až tak drastické nebude. „Určitě nějaké volné prostředky v rámci výběru daní a v rámci rozpočtu města Ostravy budou, tak určitě kluby podpoříme, jak budeme moci,“ dodává.

Ostravský basketbalový klub přesto raději začal s úspornými opatřeními. „V důsledku toho jsme se už také rozloučili s jedním americkým hráčem, protože dostal nabídku z Polska, která byla i zajímavá pro nás. Takže už myslíme na tu další sezónu a snažíme se rozpočet pokrýt,“ dodává Tomáš Ostarek.

O tom, kolik peněz dá letos Ostrava sportovním klubům, bude zastupitelstvo rozhodovat v březnu. Mimořádné dotace pro Baník a Vítkovice ale projedná už 27. ledna.

Spustit audio

Související