Osmý kůň Velké pardubické Stratton má na programu hlavně odpočinek, další závod ho čeká nejspíš až na jaře

14. říjen 2020

Odpočinek nebo perná práce. To je současný program koní v dostihovém centru ve Hvozdu na Prostějovsku. Závody v Pardubicích i slavnou Velkou pro některé z nich nejspíš skončila dostihová sezóna a většinou regenerují. Dva koně se ale chystají na nedělní dostih v polské Wroclawi. A to, i když prší nebo třeba přímo lije.

„Ano, i za deště se chodí. Někteří to mají rádi. Když je to měkké, tak nic nebolí,“ říká Mirka Čížková před tréninkem s Lianelem. Ve vedlejším boxu odpočívá osmý z Velké Pardubické Straton. Podle jeho trenéra Stanislava Popelky je ve velmi dobrém stavu. „Určitě zničený není. Vidíte, jak se krásně leskne. Připravený byl, ta srst je taková výmluvná, je v pořádku. Kdyby mi někdo řekl, že porazíme loňského vítěze Velké pardubické a že budeme osmí, tak bych mu asi nevěřil,“ popisuje Popelka.

Velké drama se při slavném dostihu odehrává většinou na Taxisu, kde letos zahynul jeden kůň. Stanislav Popelka by přesto tuto překážku nerušil. „Obavy tam určitě jsou, člověk je napnutý jako struna, srdíčko se zastavuje, ale když pak člověk vidí, že to skočili bez problémů, tak mu spadne velký kámen ze srdce,“ popisuje trenér.

Dostihová sezóna sice končí, z Hvozdu vyrazí ale dva koně na nedělní závody v Polsku. Podle Stanislava Popelky se u nás pravděpodobně letos další dostihy už nepojedou.  „V neděli se běží velký překážkový závod ve Wroclawi, takzvaný Crystal cup, snad to proběhne bez problémů a dostaneme se do Polska a bude se tam běhat,“ uzavírá Popelka.

autor: min
Spustit audio