Orphee des Blins to po Velké pardubické zkusí i v Cheltenhamu

16. listopad 2012

Desetiletá klisna Orphee des Blins se dočká svého dalšího velkého startu. Po říjnovém vítězství ve Velké pardubické bude soupeřit se špičkovými překážkáři v britském Cheltenhamu. Podle jejího trenéra Grzegorze Wroblewského je klisna zdravá a v sedle s Janem Faltejskem by se mohla v šestnáctičleném poli prosadit.

Mezi největší favority 6200 metrů dlouhého krosu by měl patřit Uncle Junior, kterého letos Orphee před měsícem ve Velké pardubické porazila. Trenér Wroblevski vidí hlavního favorita dostihu v osmiletém Balthazar Kingovi, který už zná, jak chutná vítězství v Cheltenhamu.

Po dlouhé cestě z Čech na ostrovy je desetiletá klisna trochu náladovější než obvykle, ale v tréninku si ji trenér i žokej chválí. Jen před Velkou pardubickou na sobě nedávala vidět stres.

"Teď je taková víc energická, ale to nemá s formou nic společného. Koník je trochu méně spokojený, ale neznamená to, že bychom měli nějaký problém," popisuje trenér Wroblevski psychické rozpoložení Orphee des Blins před dostihem.

Fyzicky by na tom měla být snad ještě lépe než před měsícem.

Ředitel českého Jockey Clubu Václav Luka ale varuje před jednou nevýhodou: "Tam se teď začne soustřeďovat pozornost k překážkovému sportu a u nás je to obráceně. U nás to vrcholí, když to u nich to začíná. To je určitý handicap pro ostrovní koně, kteří startují u nás při Velké pardubické, a na Ostrovech pro naše koně, kteří by už měli mít sportovní zenit roku za sebou."

Nejlepším ostrovním koněm ve Velké pardubické byl letos čtvrtý Maljimar. Překoná Orphee des Blins v Cheltenhamu tento výsledek? To bude jasné před půl pátou odpolední.

autoři: jsu , jam
Spustit audio