Orientační běh na lyžích. Jihlavská sportovkyně sní o evropském šampionátu ve Finsku

28. prosinec 2021

Michaela Srbová se věnuje lyžařskému orientačnímu běhu. Nedávno uspěla na závodech Českého poháru a v roce 2022 by si ráda splnila jeden větší sportovní sen.

Pokud chcete provozovat sport, o kterém bude řeč, potřebujete k tomu sníh. A to může být také u nás na Vysočině problém. Mladá jihlavská závodnice Michaela Srbová se v zimě věnuje lyžařskému orientačnímu běhu.

Běžky a mapa

„Nějaká trať, k tomu musím mít běžky a přístroj, kam si dám tu mapu. Je to v podstatě orientační běh, akorát ta mapa je trochu upravená, abychom věděli, kudy se dá jet,“ řekla mladá sportovkyně.

I když na Vysočině občas zasněží, podmínky pro běžecké lyžování ideální nejsou. „Byla jsem za sněhem, závody jsme měli v Německu, i když to byl Český pohár.“ A cesta do Německa se jihlavské lyžařské orientační běžkyni vyplatila. „První dem byl sprint, byla jsem druhá, druhý den byla krátká, to jsem vyhrála.“

Mistrovství Evropy

Věkem ještě dorostenka Michaela Srbová ale pokukuje o trochu výš. V příštím kalendářním roce by ráda usilovala o účast na mistrovství Evropy ve Finsku. „Už třikrát jsem se snažila nominovat, pokaždé jsem byla první náhradnice,“ povídá o svém nejbližším sportovním cíli Michaela Srbová.

Na otázku, kdo je v lyžařském orientačním běhu velmocí, není podle Míši úplně snadné odpovědět. „Podle sněhu, výhodu má Norsko, Finsko, Švédsko, ale loňské mistrovství Evropy dorostenek v mé kategorii jsme vyhrály my, Češi ve štafetách.“

Třeba také Michaela Srbová jednou ukáže severským závodníkům, že Češi dokážou v lyžařském orientačním běhu předvést slušný výsledek. Sama má u svého sportu ráda jeho letní i zimní variantu. „Mezi letním a zimní orientačním během se nemohu rozhodnout, budoucnost vidím spíš v letním orientačním běhu, jenom ale kvůli tomu, že nám dochází sníh a nevidím budoucnost, že by ten sníh zase někdy napadal,“ srovnává odlišné podmínky orientačního běhu Michaela Srbová.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio

Související