Ondřej Neff: Slavný májový den

6. květen 2024

Je jaro, pořádné jaro. Z internetového antikvariátu na mě vykoukl historický plakát. Vydal ho Orbis v roce 1974, velmi dobrý stav, velikost 42 x 85 s nápisem ZDRAVÍME SLAVNÉ MÁJOVÉ DNY 1 * 5 * 9. Mně je obsah a smysl jasný.

Plakát měl viset někde u řezníka, jak na to upozornil Václav Havel, a triáda jedna, pět, devět se týkala Svátku pracujících, Povstání a Osvobození, to vše s velkým písmenem na začátku. Tak to bylo za mého mládí.

Čtěte také

Dnešní mladý člověk by se podivil: kdo zdraví a co zdraví a hlavně, proč zdraví? Co znamenají ta čísla? Když slavné dny, tak by tu měla být osmička, to je konec války. A jak to, že tu není ten nejslavnější májový den, čtvrtého, tak má právo se ptát dnešní mladý člověk.

Je to tak. V sobotu bylo čtvrtého a po čtyřech letech pauzy se slavil Mezinárodní den Hvězdných válek. Když v Orbisu chystali ten oslavný plakát, filmový seriál Hvězdné války teprve vznikal v nitru hollywoodských čarodějných jeskyní pod dohledem George Lucase. Premiéru měly Hvězdné války až v roce 1977, dnes je celovečerních filmů na toto téma devět a hraných i kreslených seriálů nepočítaně – panují hádky, co do Star Wars patří a co nepatří.

Impérium vrací úder

U nás se první série tří filmů za minulého režimu nesměla promítat v kinech. Četl jsem jen referáty, jak je to hnusná militaristická imperialistická propaganda. Byl jsem tedy natěšený, až mi hořely uši, když mi kamarád, majitel videopřehrávače, řekl, že Hvězdné války má.

Čtěte také

Kamarád byl taxikář a to v té době znamenalo příslušnost k privilegované vrstvě majetných s kontakty na kapitalistickou cizinu. Šel jsem k němu domů, on spustil video, rozběhly se titulky a tam bylo napsáno: EPIZODA IV.

Co mi to ukazuješ za blbost, to je nějakej seriál, ohradil jsem se. On se dušoval, že je to skutečně fakticky originál Star Wars, ale já trval na svém. Na nějaký pitomý seriál parazitující na slavném filmu koukat nebudu.

No, odříkaného chleba největší krajíc. Brzy jsem se nechal vtáhnout do spikleneckého klubu překladatelů čili dabérů videonahrávek a jsem pyšný na to, že můj překlad názvu Epizody V. Impérium vrací úder jsem vymyslel já, ujalo se to a dodnes je to oficiální překlad.

Ondřej Neff

Toto vše jsem si připomínal v sobotu čtvrtého. Proč zrovna čtvrtého je slavný májový den? Ve filmu často uslyšíte hlášku – já to překládal jako Síla s tebou. V originále je to „may the force be with you‟. No a kdo umí anglicky, tak slyší na začátku May the fourth, čtvrtého května.

Tak tedy Síla s vámi, vážení přátelé. Pro další obyčejné májové dny a po celý rok, až do příštího Dne hvězdných válek, kdy vám totéž popřeju znovu.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.