Olympijský rok střelce Davida Kosteleckého

16. červenec 2021

Cestou na olympijské hry musíte zdolávat i překážky, které nejsou zrovna příjemné. Tak třeba brokový střelec David Kostelecký se na podzim loňského roku léčil s boreliózou a zlatým stafylokokem. Teď už je ale vítěz her v Pekingu 2008 zdravý a může se připravovat na svou šestou olympiádu. Jeho cestu sleduje Jan Suchan.

Itálii střelec David Kostelecký považuje za svou druhou vlast a tak začátek pandemie, kdy situace nebyla růžová, prožíval těžce. I proto říkal, že v tuhle dobu musí jít sport stranou. Olympijskému vítězi z Pekingu dokonce na následky nemoci covid-19 zemřelo na severu Itálie několik italských kolegů. „Byly to starší ročníky, ale také lidé, kteří se tomu věnovali. Znali jsme se třeba 20 let.“

Odložil pušku a začal sázet stromy

Olympijské hry v Tokiu byly nakonec právě kvůli pandemii o rok odloženy. Střelce Davida Kosteleckého to sice nepotěšilo, ale rozhodnutí chápal. „V momentální situaci to bylo jediné logické řešení,“ komentoval v srpnu loňského roku. 

Místo závodů v Tokiu soutěžil v Trnavě a mezi tréninky učil děti nebo sázel stromky. V přípravě si ale také vyzkoušel novou zbraň. „Momentálně je ten sport úplně to poslední,“ říkal sportovní střelec.

I po ročním odkladu se ale na olympiádu David Kostelecký těšil. „Japonsko je zemí, kterou jsem si vždycky přál navštívit. Věřím, že hry v Tokiu budou jedny z nejlepších.“

Olympijský rok je projekt Radiožurnálu, který sleduje přípravu českých reprezentantů rok před olympiádou. Jak se chystají? Těší se, nebo mají pochyby? Časosběrné dokumenty o 10 sportovcích vysíláme během roku a před olympijskými hrami.

autoři: Jan Suchan , Barbora Němcová
Spustit audio

Související