Olympijský rok plavkyně Aniky Apostalon

25. červen 2021

Mezi postavami Olympijského roku je rozhodně tou nejméně známou. Plavkyně Anika Apostalon má ale o to zajímavější příběh. Narodila se ve Spojených státech, chodila tam do školy, vystudovala psychologii, ale teď plave za Česko. Anice Apostalon je 25 let, její maminka je Češka, tatínek Řek a ona se narodila v Novém Mexiku.

Anika Apostalon mluví pomalu a rozvážně. Každou českou větu si pečlivě promyslí, než ji řekne. Je to tím, že češtinu už běžně nepoužívá. Jaké má pocity, když vidí českou vlajku? „Dětství, myslím na rodinu, ale necítím se celá na jednom místě – v Čechách i v Americe jsem půl na půl,“ vysvětlovala v lednu 2020.

Trénink v zahradním bazénu 

Anika Apostalon dlouhodobě žije a pracuje v Los Angeles a na olympijské hry se chtěla připravovat právě v americkém městě. Pandemie koronaviru jí ale plány zhatila. „Snažila jsem se najít nějaké malé bazény. Kamarád ho má na zahradě, tak mě nechal ho použít,“ popisovala. 

Čtěte také

Její trenér, který se staral i o legendárního plavce Michaela Phelpse, pro ni ale nakonec získal výjimku, takže i když navštěvování velkých bazénů bylo v Americe stále zakázané, Anika Apostalon mohla trénovat. „Těším se, ale zároveň mám trochu obavy. První dva týdny budou hodně těžké, než se dostanu zpátky do formy,“ tvrdila v květnu 2020.

Pandemie jí ale přinesla i pozitiva. „Naučila jsem se, jak je těžké se motivovat, když se ti trénovat nechce nebo když nemáš kde. Také jsem se naučila hýbat jinak,“ vysvětlovala ve vysílání Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související