Olympijský rok judisty Lukáše Krpálka

27. červen 2021

Olympijský rok, to mělo být synonymum roku 2020. Pandemie koronaviru ale vše změnila. Sportovci museli ladění formy o rok posunout a s tím se na dvojnásobnou délku protáhne i časosběrný dokument Radiožurnálu, který  mapuje přípravu vybraných českých olympioniků na LOH v Tokiu. Jedním z nich je i judista Lukáš Krpálek. Přípravu vítěze z Ria natáčí reportér Petr Kadeřábek.

Lukáš Krpálek je jediný sportovec, který Olympijský rok natáčí podruhé za sebou. „Jsem rád, že v projektu mohu být podruhé. Doufejme, že bude mít stejné zakončení, jako před čtyřmi lety,“ usmívá se vítěz olympijského turnaje v judu z Ria.

Čtěte také

Už v srpnu 2019 se díval do roku 2020 a nezůstal jen u výhledu. I po světovém šampionátu sbíral medaile ze světových turnajů a na konci roku se stal jedničkou v žebříčku hmotnostní kategorie nad sto kilogramů.

Za výbornou sezónu se mu dostalo dalšího ocenění: stal se Sportovcem roku 2019. „Je to pro mě obrovská odměna za celý rok, který byl náročný. Bude mě to motivovat k práci v dalším roce a budu se snažit vyhrávat i nadále.“

V karanténě oprášil staré řemeslo

Během první vlny pandemie koronaviru si na nečinnost nemohl stěžovat. Když totiž nemohl závodit a jezdit po soustředěních, vylepšoval zahradu u rodinného domu. „Ještě na to budu dávat palubky a latě. Konstrukce už je hotová. Chybí mi ještě dodělat střechu a je to kompletní,“ popisoval v dubnu roku 2020 stav jeho stavby. 

Zahradní domek si ze dřeva postavil celý sám a nikoho nepotřeboval ani na to, aby mu vysvětlil, co a jak se má dělat. „Jsem vyučený truhlář, takže jsem vlastně vším prošel. Hoblík, brusky a všechny možné věci znám výborně. Víceméně to bylo o tom, oprášit si staré řemeslo.“

Kromě stavby domku se nejlepší český judista věnoval i rodině nebo zahradničení. „Teď jsem sázel rajčata a papriky, včera kytky a zastříhával jsem stromky,“ popisoval v létě loňského roku. Kromě domácích prací se ale stíhal i připravovat na odloženou olympiádu. Na zahradě si totiž nechal vybudovat domácí posilovnu.

Úspěšnému zakončení olympiády v Tokiu obětuji všechno, rodina to bude muset vydržet.
Lukáš Krpálek

Lukáš Krpálek na evropském šampionátu, který se konal v Praze v září 2020, neuspěl a skončil až na pátém místě. „Je to motivace, abych na sobě dál pracoval a připravoval se směrem k olympiádě,“ popisoval ve vysílání Českého rozhlasu. 

„Pro mě by měl ideální rok 2021 probíhat tak, že bych mohl absolvovat přípravu, kterou chci a úspěšně zakončit olympiádu v Tokiu. To by pro mě byl úspěšný rok. Medaili z olympiády si hrozně přeju,“ popisoval v lednu Krpálek.

Olympijský rok je projekt Radiožurnálu, který sleduje přípravu českých reprezentantů rok před olympiádou. Jak se chystají? Těší se, nebo mají pochyby? Časosběrné dokumenty o 10 sportovcích vysíláme během roku a před olympijskými hrami. 

Spustit audio

Související