Olympijské střílečky se blíží. Olympiáda v Paříži zvažuje zařazení e-sportu

Zdá se to jako utopie, ale na letních olympijských hrách možná budou, řekněme sportovci, bojovat o medaile v počítačových hrách. Předseda organizačního výboru pro Hry v Paříži v roce 2024 Tony Estanguet uvedl, že o tom chce jednat s Mezinárodním olympijským výborem a zástupci takzvaných e-sportů.

Při sledování olympijských her v budoucnu tak možná uslyšíme kulisu podobných počítačových stříleček pravidelně. Bývalý úspěšný kanoista Tony Estanguet uvedl, že se chce se zástupci takzvaných e-sportů potkat a pochopit, proč je profesionální hraní počítačových her tak populární.

Na profesionálních turnajích se nejčastěji soutěží v jedné konkrétní hře. „Mezi nejhranější patří dneska dvě hry – Counter Strike a League of Legend, jedna z nich je střílečka, ta druhá fantasy“ popisuje Lukáš Pleskot z herního portálu Playzone.cz

A že jde opravdu o masovou záležitost, dokládají čísla. Loňské mistrovství světa ve hře League of Legends sledovalo přes internet 43 milionů fanoušků a mezi hráče se na odměnách rozdalo v přepočtu přes 140 milionů korun. Na olympiádě by se ale podle Lukáše Pleskota zřejmě představily spíše sportovní hry.


Pořadatelství olympijských her v roce 2024 by mělo Paříži potvrdit zářijové jednání Mezinárodního olympijského výboru. Ten pak bude mít i případné konečné slovo při rozhodování o tom, jestli se na olympijských hrách počítačové hry někdy vůbec objeví.

Příští rok se e-sporty dokonce představí na asijských hrách. Jestli se dostanou i na olympiádu, je zatím ve hvězdách. Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice a současný sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor má z takové představy rozporuplné pocity.

„Snahou sportovců je přivést lidi ke sportu jakožto pohybové činnosti, na druhou stranu se takzvanému e-sportu věnuje hodně lidí,“ říká Doktor.

autor: rok
Spustit audio