Olomoucký zimní stadion bude hostit mezinárodní turnaj v para hokeji. Přijede evropská špička

1. září 2023 12:15

Para hokejisté se budou až do neděle prohánět na zimním stadionu v Olomouci. Odpoledne tam totiž začne mezinárodní turnaj v tomto sportu podobnému hokeji, ale určeném pro hráče s handicapem. Poprvé za pět let se ho zúčastní osm týmů. Celá akce tak bude patřit k největším v evropském klubovém para hokeji. Hrát bude i česká juniorská reprezentace.

„Na turnaj se těšíme moc. Je to poprvé, co děláme tak velký turnaj pro tolik mančaftů, takže je to i velká zodpovědnost. Přijedou špičkové týmy z celé Evropy,“ říká olomoucký para hokejista Radek Jedlička.

Na začátku pětileté tradice mezinárodního turnaje byl šéf olomouckého klubu Michal Černoch. Úroveň zápasů bude podle něj vysoká. „Dalo by se říct, že všechny zahraniční týmy by se daly brát jako reprezentace. Rakousko, Polsko, Finsko u těch by se to dalo říct určitě, italský tým z Tyrolska je složený ze sedmi hráčů reprezentace a v norském celku je také většina reprezentantů,“ uvádí Černoch.

Střídačka u mantinelů

Špičkové mezinárodní turnaje se hrají na stadiónech, kde je led i na střídačce. V Olomouci tomu tak není, všichni hráči tak během zápasu budou odpočívat přímo u mantinelu. Podle Michala Černocha to zásadní problém nebude. „Ne všechny zimáky jsou pro nás přizpůsobené, takže se s tím musíme smířit. Nějaké velké protesty kvůli tomu nemáme,“ dodává Černoch.

Olomoučtí para hokejisté chtějí uspět jak organizačně, tak výsledkově. „Brali bychom jako úspěch, kdybychom si mohli zahrát o medaili, ale tento rok to bude opravdu náročné,“ zmiňuje.

O umístění v turnaji se rozhodne v zápasech v neděli odpoledne.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio