Odehrál přes 700 zápasů v NHL, odtud přešel Martin Hanzal rovnou do krajského hokejového přeboru

7. červenec 2023 15:18

Haly s desetitisíci diváky vyměnil za vymrzlé jihočeské zimní stadiony. Hokejový útočník Martin Hanzal má za sebou přes 700 zápasů v kanadsko-americké NHL. Chtěl jich přidat ještě víc, ale z aktivní kariéry ho vyřadily problémy se zády. Po návratu do rodných jižních Čech se dvakrát radoval z titulu mistra v krajské lize. Nyní přijal novou roli – je jedním z hlavních funkcionářů v mládežnické organizaci českobudějovického Motoru.

Není to tak dávno, co gólové trefy Martina Hanzala bavily milióny hokejových fanoušků po celém světě. Momentálně své zkušenosti předává malým hráčům. Na jaře se stal prezidentem správní rady mládeže Motoru České Budějovice.

S dětmi je na trénincích prakticky každý den a platí při nich přísná disciplína. Trénovat prý původně vůbec neplánoval. Přiměl ho k tomu jeho syn, který teď hraje za starší žáky.

Ještě předtím si ale Marton Hanzal prodloužil hráčskou kariéru. Založil tým Samson České Budějovice a v posledních dvou sezónách s ním vyhrál krajskou ligu. „Byl to velký skok přijít z NHL do krajského přeboru, ale já jsem s tím počítal. Ať už jsme hráli v Soběslavi, Milevsku, Veselí, Krumlově, znal jsem to tam ze žákovských kategorií. Věděl jsem, co čeho jdu, a užil jsem si to,“ říká.

V Samsonu si zahrál s dalšími ikonami jihočeského hokeje, například Jiřím Novotným, Reném Vydareným nebo Kamilem Ťoupalem. Šlo o dobrou partu starých kamarádů. Martin Hanzal ale přiznává, že nové povinnosti teď mají přednost a nad jeho startem v příští sezoně krajského přeboru visí otazník. „To je otázka, kterou řešíme už několik měsíců. Na Motoru jsem opravdu každý den a nestíhám už tu organizaci, co jsem dělal v Samsonu, a do toho hrát. Přihlášení tedy jsme, ale mají to na starosti kluci z týmu a uvidíme,“ komentuje.

Čtěte také

Prakticky od svého příchodu do NHL v roce 2007 patřil Martin Hanzal po následujících deset let k elitním útočníkům Phoenixu a později Arizony Coyotes. Téměř dva metry vysoký centr vynikal na vhazování, v předbrankovém prostoru a také v osobních soubojích. Za český národní tým startoval na olympijských hrách, dvou světových šampionátech a světovém poháru.

Ve svých šestatřiceti letech by dnes ještě mohl být výraznou posilou extraligového Motoru, do kterého se chtěl podle svých slov vždy vrátit. To mu ale zdraví nedovolilo. Kvůli problémům se zády podstoupil tři náročné operace.

Po poslední operaci ještě zkoušel hrát v NHL, ale s aktivní kariérou se nakonec musel rozloučit. „Doktoři mi jasně řekli, že plotýnka může začít dělat problémy a bude to horší a horší. Tak jsme dospěli k závěru, že to ukončíme, a takhle to dopadlo. Zdraví je jenom jedno a život jde dál,“ dodává Martin Hanzal.

I když už v Severní Americe nežije, poměrně hodně času tráví na Floridě. Nejde o sluncem zalitý poloostrov s proslulými plážemi, ale o stejnojmennou restauraci v Adamově u Českých Budějovic, kterou vlastní a nedaleko odtud také bydlí.

Spustit audio

Související