Obyčejný člověk dělá neobyčejné věci

Dnes už není úplně obvyklé, aby někdo pomáhal, a to ještě zadarmo. Centrum pro rodinu a sociální péči Vysočina pod sebou sdružuje dobrovolníky, kteří udělat něco pro druhé dovedou. Hostem pondělního Tandemu byla koordinátorka dobrovolníků Daniela Dokulilová.

„Když jsem začala dělat koordinátorku, tak jsem hlavně žasla nad tím, kolik je ještě lidí, kteří jsou ochotní zadarmo udělat něco pro ty druhé,“ říká s úsměvem a trochu i podivem Daniela Dokulilová.

Očima Centra je dobrovolníkem obyčejný člověk, který dělá neobyčejné věci. Podle koordinátorky spočívá dobrovolnictví ve věnování času, který dávají jiným, potřebným lidem: „Dobrovolník dojde do nějakého zařízení, nebo dobrovolníci mohou chodit do bytů jednotlivých klientů. Ta návštěva spočívá v tom, že dobrovolník, můžou chodit i po dvojicích, trojicích, přijde za uživatelem, chodí za ním pravidelně, a s tím uživatel si buď povídá, předčítá mu, nebo ho vezme na procházku.“

To v případě, že se dobrovolník zapojí do programu Návštěvy. Centrum pro rodinu také nabízí dobrovolnický program Dětem, který zahrnuje službu Tvoření a Pohádky. Podrobnosti najdete na stránkách www.centrumrodin.cz.

autor: jak
Spustit audio