Občané se zapojili do veřejné diskuse o budoucí nové podobě královéhradeckého Velkého náměstí

25. listopad 2023 08:36

Hradec Králové chystá rozsáhlou přestavbu Velkého náměstí v centru města. Lidem nabízí možnost se na přípravách jeho proměny podílet. Své nápady a připomínky mohli městu předat při veřejném setkání v jedné ze zasedacích místností nového fotbalového stadionu v Malšovicích. A byla u toho i reportérka Adéla Kavříková.

Měli o akci lidé v Hradci Králové zájem? Kolik jich přišlo?
To večerní setkání bylo v jedné ze zasedacích místností nového fotbalového stadionu v Malšovicích a přišly necelé dvě desítky lidí.

Čtěte také

Byli mezi nimi ti, kterých se to bezprostředně týká, tedy rezidenti, zástupci institucí nebo podnikatelé na Velkém náměstí, ale také někteří odborníci a nechyběli ani běžní lidé, kterým zkrátka není lhostejné, jak bude nové Velké náměstí vypadat.

Zúčastnili se také někteří zástupci magistrátu. Město si na komunikaci s veřejností najalo specializovanou agenturu, která má obdobných setkání do poloviny prosince zorganizovat celkem 14.

Budou stejná jako to čtvrteční?
Mají společný cíl a tím je shromáždit co nejvíce nápadů, připomínek a podnětů, které město následně využije pro tvorbu projektu a přípravy rekonstrukce. Některá z nich už proběhla v tomto týdnu. Například v úterý to byla schůzka se zástupci hradeckých spolků a institucí a nechyběla také setkání ve vybraných hradeckých základních školách, kde své nápady na změnu představili žáci druhých, čtvrtých, šestých a osmých tříd.

Čtěte také

Naplánované jsou také on-line diskuse pro ty, kteří se nemohou dostavit osobně. Zástupci agentury, která šetření zajišťuje, s lidmi mluví o tom, jak by podle nich mělo v budoucnu náměstí vypadat. Ptají se jich třeba na to, jakou mají představu o jeho využití, zda je v lokalitě dostatek zeleně a v neposlední řadě je zajímá také jejich pohled na dopravu a parkování na Velkém náměstí.

Doplním ještě, že významnou součástí toho šetření je i dotazník, který může vyplnit kdokoliv a to nejpozději do konce roku. Lidé ho najdou na webových stránkách magistrátu. Doteď ho vyplnilo asi 1300 lidí.

Jak si návštěvníci toho setkání úpravu Velkého náměstí představují?
Nejdiskutovanějším tématem byla doprava a varianty parkování na Velkém náměstí. Část návštěvníků se přiklání k možnosti podzemního parkoviště.

Čtěte také

To bylo součástí původní studie, která vznikla už v roce 2010. S touto variantou už ale město podle investičního náměstka primátorky Lukáše Řádka z TOP 09 nepracuje.

Lidé navrhovali i možnost parkování v Žižkových kasárnách pod Velkým náměstím, tyto objekty ale patří Ministerstvu obrany, které je podle Lukáše Řádka městu odmítá prodat. I včera návštěvníci vyplňovali dotazník, jiný než je ten na internetu, a výstupy z něj budeme znát do týdne. Agentura zaznamená i veškeré návrhy, které v diskuzích zazní, zpracuje je a výsledek předá městu na konci ledna.

Náměstek Lukáš Řádek také zmínil, že vedení města chce, aby projektová příprava na přestavbu Velkého náměstí byla dokončena do konce tohoto volebního období.

Spustit audio

Související