O hokejové kariéře snil Václav Pletka od malička. Musel jí hodně obětovat, ale dostal se nakonec až do NHL

31. květen 2023

Má hokejový titul s Plzní, zahrál si v národním týmu a také ve vysněné kanadsko-americké NHL, v dresu Philadelphie. Teď je Václav Pletka ve třiačtyřiceti letech jedním z trenérů extraligové Mladé Boleslavi. Tedy v klubu, ze kterého vyrazil do světa velkého hokeje. S Václavem Pletkou natáčel Pavel Petr.

Václav Pletka si před sebe dával postupně cíle už když jako malý kluk trénoval na mladoboleslavském zimním stadionu nebo sledoval zápasy dospělých.

„Můj sen byl, hrát tady za Ačko. A jsem moc rád, že jsem to dotáhl nakonec až tak daleko a mohl si zahrát v nejslavnější soutěži světa," svěřuje se hokejista.

Než si ale splnil své sny, musel sportu hodně obětovat. Cesta na výsluní nebyla snadná, jak přiznává.

„Je to hodně o štěstí, ale taky o tý dřině. Člověk musí dělat věci navíc, protože jen to, co jsme dělali, by nestačilo, takže jsem na sobě musel hodně pracovat.“

Měl štěstí na trenéry i spoluhráče, ale také na rodiče a dědu, kteří ho podporovali. To, co všechno v hokeji dokázal, teď proto vnímá i jako zadostiučinění.

Po konci hráčské kariéry se vydal na trenérskou dráhu doma, v Mladé Boleslavi. A jaká to pro něj byla změna? Poslechněte si v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio