Nouzové noclehárny v Královéhradeckém kraji zatím stačí v mrazech pokrývat potřeby lidí bez domova

9. leden 2024 07:47

Do nouzových nocleháren pro lidi bez domova míří v těchto mrazivých dnech víc lidí než dřív. Možnosti vyspat se v teple, případně si vyprat oblečení nebo dostat něco k jídlu, využívají teď každou noc desítky lidí. Nouzové noclehárny jsou především ve větších městech, v těch menších obvykle lidé bez domova podobnou pomoc nenajdou. Aktuální situaci zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Stačí zatím kapacity pro příchozí lidi bez domova?

Čtěte také

Většinou zatím stačí, a kdyby náhodou nestačily, tak jsou v jednotlivých noclehárnách připraveni situaci řešit - někde třeba připraví nouzové židle, na kterých může příchozí strávit noc v teple - i když tedy bez vlastní postele. A třeba v Jičíně, kde zatím chodí kolem osmi lidí každou noc, zapůjčí v případě potřeby malé iglů, ve kterém je možné také přenocovat relativně v teple.

Pokud to je jen trochu možné, nechtějí noclehárny zájemce odmítat nikdy, tím spíš teď, když teploty během noci klesají třeba i k mínus deseti stupňům.

A chodí tedy zájemců víc než dřív?

Čtěte také

Podle vedoucího jičínské noclehárny Tomáše Bryscejna přibývá obecně lidí bez domova, stejně jako lidí závislých na drogách, lidí s psychickými problémy nebo těch, kteří zkrátka jsou v obtížné životní situaci. Přesto se třeba právě v Jičíně zatím moc neděje, že by v těchto dnech přišel požádat o nocleh někdo, s kým už nemají zkušenosti z minulosti.

Každopádně v mrazivých dnech je zájem velký. Chodí zájemci různého věku od mladých až po starší ročníky. Právě starší to mají složitější, fyzická kondice už většinou není taková, aby si dokázali najít nějakou práci a bydlení.

V noclehárnách platí obvykle určitá pravidla, ubytovaní například nesmí vyvolávat konflikty nebo být pod vlivem alkoholu. Co se děje v případě, že někdo taková pravidla poruší? Musí na mráz?

Čtěte také

Ta pravidla se týkají skutečně především toho, aby se dotyční chovali slušně a nekomplikovali už tak složitou situaci ostatním. Týkají se třeba právě těch případných konfliktů nebo také míry opilosti - tolerovaná hladina alkoholu je různá, ale třeba v Jičíně je to jedna a půl promile. Dotyční musí také za nocleh platit poplatek v řádu desetikorun na noc.

A pokud to někdo nedodrží, přichází ze strany zaměstnanců noclehárny nejprve snaha dotyčného nějak upozornit, jakési varování, které může být třeba i opakované. Snaha domluvit se je prioritou. Pokud je ale někdo agresivní - a stává se, že zejména lidé s psychickými problémy začnou třeba házet nábytkem - pak v noclehárně skutečně nemůže zůstat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související