Není dne, kdy bych si na Jirku Hanzelku nevzpomněl, svěřil se Miroslav Zikmund před lety na Radiožurnálu

2. prosinec 2021, aktualizováno

22. dubna to bylo přesně 74  let od chvíle, kdy legendární dvojice cestovatelů Hanzelka a Zikmund vyrazila na svou první cestu do Afriky a Jižní Ameriky. V roce 2014 95letý Miroslav Zikmund ve studiu Radiožurnálu vzpomínal i na další jejich cesty. „Před 55 lety jsme s Jirkou téhož data vyrazili do Asie a před 22 lety jsem, rovněž 22. dubna, odjel do Austrálie,“ ohlížel se tehdy obdivuhodně svěží cestovatel v rozhovoru s Vladimírem Krocem za svým dobrodružným životem.

Cestovatel Miroslav Zikmund zemřel bezmála 75 let poté, kdy společně s Jiřím Hanzelkou poprvé vyrazili na svou první cestu do Afriky a Jižní Ameriky.

Čtěte také

Procestoval celý svět, přesto mu jeden sen zůstal nesplněn. „S Jirkou jsme měli ještě sen se podívat do Číny. Toho dodnes lituji, protože to je obrovská země, zajímavá, ovšem měli jsme tu smůlu, že v okamžiku, kdy jsme se dostali na čínské hranice, vypukla mezi Moskvou a Čínou diplomatická válka a my jsme nedostali vstupní víza do Číny,“ přiblížil Miroslav Zikmund.

Pokud snad něco závidí dnešním mladým cestovatelům, je to prý jejich neuvěřitelná svoboda na cestách. „My, pokud jsme chtěli někam vyjet – obzvlášť na území někdejšího Sovětského svazu, jsme měli na každém kroku u sebe nějakého hlídače. Dnešní cestovatelé jsou svobodní, a mohou tak mít z cest mnohem větší zážitky, osobní, lidské, neopakovatelné,“ uvažuje Miroslav Zikmund.

Výprava Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda do Afriky a Latinské Ameriky

Jirka mi nahlížel přes rameno

Už od prvního setkání v roce 1938 ho pevně vázalo přátelství s Jiřím Hanzelkou, který zemřel 15. února 2003. Není prý dne, aby si na svého zesnulého přítele nevzpomněl.

Čtěte také

„Zejména, když jsem pracoval na dvou svazcích Legenda H+Z a Legenda Z+H, měl jsem často při psaní pocit, že mi Jirka nahlíží přes rameno do psacího stroje a říká: Mirku, tady bys to mohl ještě trochu vylepšit,“ popisuje.

V září 2014 měl premiéru snímek Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda. „Petrovi Horkému a Mirkovi Náplavovi jsem ukázal všechny své deníky, nejde tedy jen o vyprávění o mém cestovatelském životě,“ těšil se Miroslav Zikmund v rozhovoru, který se natáčel půl roku před premiérou.

Byli to právě autoři snímku Petr Horký a Miroslav Náplava, kteří Miroslava Zikmunda seznámili s legendárním Thorem Heyerdahlem. Jak Miroslav Zikmund na norského mořeplavce vzpomínal? A jak se ve svých 95 letech udržoval v kondici? Poslechněte si jeho poslední rozhovor na Radiožurnálu, kdy si s ním povídal moderátor Vladimír Kroc.

autor: als
Spustit audio

Související