Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou by měla být podle představ kraje znovu samostatnou organizací

6. leden 2024 08:02

Nemocnice Rychnov nad Kněžnou se od 1. ledna 2024 stala odštěpným závodem Oblastní nemocnice Náchod. Tímto krokem získává výrazně více nezávislosti, a je samostatně řízeným podnikem v rámci mateřské organizace, kterou zůstává Oblastní nemocnice Náchod. Do budoucna by se obě nemocnice měly po organizační stránce oddělit úplně. 

Čtěte také

Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Proč by rychnovská nemocnice měla být do budoucna samostatná a neměla by dál spadat pod Náchod?

Podle hejtmana Martina Červíčka z ODS to lépe umožní reagovat na potřeby zajištění zdravotní péče v regionu. Nemocnice by měla být pružnější i pokud jde o ekonomiku. To, že se teď rychnovská nemocnice stala odštěpným závodem znamená, že bude mít vlastního ředitele a bude moci rozhodovat třeba i o personálních otázkách nebo financích. K tomu úplnému osamostatnění by podle kraje mohlo dojít zhruba za tři roky.

A proč tedy nedošlo rovnou k tomu, že by se nemocnice v Rychnově osamostatnila úplně?

Čtěte také

Důvody vysvětluje krajský radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink z HDK. „Jde o to, abychom si vyzkoušeli, nakolik je ta nemocnice sama schopna si na sebe vydělat a postarat se o sebe. Protože jednou už ta situace vedla k tomu, že byla naopak z možné insolvence spojena s náchodskou nemocnicí. Nyní tedy máme dva či tři roky na to, aby se osahal ten její chod jako samostatné nemocnice."

Tohle spojení obou nemocnic kvůli hrozící insolvenci přišlo v roce 2013 a rychnovské nemocnici tehdy pomohlo. Kraj se ale teď tedy potřebuje přesvědčit o tom, že už podobná situace hrozit nebude.

Pro jak velký okruh pacientů je vlastně rychnovská nemocnice určena?

Čtěte také

Okres Rychnov nad Kněžnou je druhým největším okresem v kraji, už z tohoto úhlu pohledu je jasné, že vytížení nemocnice není malé. Navíc je spádovou nemocnicí pro průmyslovou zónu v nedalekých Kvasinách, kde jsou zaměstnáni lidé z celé republiky i ze zahraničí. A nesmíme zapomenout ani na nedaleké Orlické hory, odkud se do nemocnice dostávají lidé například s úrazy.

I proto hejtmanství do rychnovské nemocnice výrazně investuje, nově tam třeba staví nový pětipodlažní pavilón urgentního příjmu, který po propojení s dětským oddělením, internou, gynekologií a porodnicí vytvoří nový multifunkční celek. Hotovo má být v roce 2025 a tahle investiční akce vyjde na téměř 900 milionů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související